MIODY MANUKA
MGO™ 100+ i 250+
MIODY MANUKA
MGO™ 400+ i 550+
SUPLEMENTY DIETY
BIO30™, GLMEGA3
KOSMETYKI
NATURALNE
DR GAJA
SOKI
PROMOCJE
ZESTAWY

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

WŁAŚCIWOŚCI MIODÓW MANUKA

MIÓD MANUKA - ŹRÓDŁA SZCZEGOLNYCH WŁAŚCIWOŚCI

 

Miód z krzewu Manuka jest wytwarzany w Nowej Zelandii przez pszczoły, które odżywiają się nektarem kwiatów Leptospermum scoparium czyli właśnie Manuki. Nowa Zelandia znana jest jako kraj wyjątkowo czysty, mający unikatową roślinność. Jest to jedyne miejsce na świecie, w którym możemy znaleźć krzewy Manuki. Krzew Manuka rosnący w Nowej Zelandii

 

Właściwości miodu mają ścisły związek z tym, z jakich roślin jest on wytwarzany. Tak samo jest w przypadku miodu Manuka. Nektar kwiatów Manuki zawiera substancje, które zamieniają się w methylglyoxal. Do przemiany dochodzi zarówno w organizmie pszczoły, podczas transportu nektaru do ula, jak i podczas procesu dojrzewania miodu.

 

To właśnie methylglyoxal został przez naukowców uznany za główny, aktywny składnik znajdujący się w miodzie Manuka. Badania nad tym prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej. Analizował on m.in. skład i właściwości miodu Manuka. Prof. Henle to jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Na podstawie jego badań możemy stwierdzić, że jedynie methylglyoxal jest źródłem trwałej, dobroczynnej aktywności miodu. Pod pojęciem aktywności trwałej rozumiemy taką aktywność, która nie wynika z nadtlenku wodoru i jego zawartości z miodzie. Warto też odnotować, że methylglyoxal w znaczących ilościach występuje jedynie z niektórych miodach Manuka.

 

Więcej informacji o methylglyoxalu i innych źródłach aktywności miodu...

Więcej informacji o manuce...

 

 

WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA


Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:

  • Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy.
  • Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
  • Dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

 

100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%

Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

 

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, aby temperatura w której miody są wytwarzane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

 

Warto też dodać, że miody Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.

Więcej informacji o produkcji Miodu Manuka MGO™ i gwarancjach jakości...


Licencja: Kopiowanie całości lub fragmentów artykułu zabronione.



Przejdź do kategorii produktów:


Miody o BARDZO WYSOKIM MGO 400+ i MGO 550+ Miody o wysokim MGO 250+ i 100+ Miody o wysokim MGO 250+ i 100+

Sklep internetowy Shoper.pl