MIODY MANUKA
MGO™ 100+ i 250+
MIODY MANUKA
MGO™ 400+ i 550+
SUPLEMENTY DIETY
BIO30™, GLMEGA3
KOSMETYKI
NATURALNE
DR GAJA
SOKI
PROMOCJE
ZESTAWY

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

1.   Czy Miód Manuka MGO to lekarstwo?
2.   Co to jest Manuka?
3.   Jakie szczególne właściwości posiada miód Manuka MGO, których to nie wykazują żadne inne rodzaje miodu?
4.   Czym różnią się poszczególne rodzaje Miodu Manuka MGO?
5.   Czym różnią się oznaczenia miodów manuka typu MGO, UMF, Active, Raw, inne?
6.   Jaka jest gwarancja oryginalności Miodów Manuka MGO?
7.   Czy Miody Manuka MGO były badane w Polsce?
8.   Co odróżnia Miód Manuka MGO od innych miodów?
9.   Jak spożywać Miód Manuka MGO?
10.   Czy Miód Manuka MGO można podawać dzieciom?
11.   Czy Miód Manuka MGO można podawać kobietom w ciąży?
12.   Czy Miód Manuka MGO mogą przyjmować cukrzycy?
13.  Jak pakowane są Miody Manuka?
14.   Jakie są ceny Miodów Manuka MGO?
15.   Jak zamówić Miód Manuka MGO?

Odpowiedzi na pytania udzielone przez Grzegorza Carowicza - farmaceutę
16.    Skąd wiadomo, że miód Manuka wpływa na funkcjonowanie organizmu?
17.    Czy są jakieś skutki uboczne związane z zażywaniem tego miodu?



1.    Czy Miód Manuka MGO to lekarstwo?
Miody Manuka MGO nie są lekiem ani substytutem leku i nie można im przypisywać właściwości leczniczych. Są to produkty żywnościowe, które przeszły badania międzynarodowe i polskie potwierdzające ich zgodność z normami polskimi i normami WHO jako środek spożywczy (również opisujących właściwości Manuka).
Ze względu na wyodrębniony, opisany i badany methylglyoxal, Miody Manuka MGO należą do grupy  żywności funkcjonalnej. Warto zwrócić uwagę, że żywność funkcjonalna wymaga odpowiedniego przebadania i wskazania ilości konkretnego aktywnego składnika, który świadczy o unikatowości produktu w porównaniu do innych produktów (w tym przypadku innych miodów). Takim składnikiem jest methylglyoxal, który oznaczany jest jedynie przez certyfikacje MGOTM (inne certyfikacje typu UMF, Active, Raw etc. nie badają tego składnika ani żadnego innego który jest trwały i opisany)

2.    Co to jest Manuka?
Manuka (łac. Leptospermum scoparium) czyli drzewo herbaciane to krzew osiągający czasem rozmiary niewielkiego drzewa, typowy dla Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Występuje na terenie całej Nowej Zelandii, jednakże najliczniej na suchym wschodnim wybrzeżu Północnej i Południowej Wyspy. W Australii roślinę tę można znaleźć w Tasmanii, regionie Wiktorii i Nowej Południowej Walii.
Nazwa Manuka, pochodząca z języka Maori (manuka), jest używana w Nowej Zelandii. Nazwa ‘drzewo herbaciane’ jest powszechna w Australii i tylko nieznacznie w Nowej Zelandii. Określenie to powstało dzięki Kapitanowi Cookowi, który parzył ‘herbatę’ z liści tego drzewa.
Manuka jest łatwo rozmnażającym się krzewem, wytrzymałym na bardzo trudne warunki glebowe. Osiąga najczęściej wysokość od 2 do 5 metrów. Jest to roślina wiecznie zielona, o gęstym ugałęzieniu i małych, szpiczasto zakończonych liściach (o długości 7-20 mm i 2-6 mm szerokości). Kwiaty są białe, gdzieniegdzie zaróżowione, o średnicy od 8 do 15 mm (rzadko do 25 mm), z pięcioma płatkami. Ich kształt przypomina gwiazdę.
Ten gatunek krzewu jest bardzo często mylony z inną, podobną odmianą – Kanuką. Najłatwiej je odróżnić po listowiu. Liście Manuki są szorstkie, natomiast Kanuki - gładkie. Drewno Manuki jest wytrzymałe i twarde. Często wykorzystuje się je do robienia trzonków narzędzi. Dym z palonego drewna Manuka nadaje cudowny smak wędzonemu mięsu i rybom.


3.    Jakie szczególne właściwości posiada Miód Manuka MGO, których to nie wykazują żadne inne rodzaje miodu?
Produkty na bazie miodu Manuka znane są ze swoich unikatowych właściwości. Najbardziej powszechnie stosowane są na terenie Nowej Zelandii. Właściwości miodu zostały dostrzeżone już przed wiekami przez starożytne plemiona Maori, które stosowały miód do leczenia różnych dolegliwości. Miód Manuka, produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów krzewu Manuka, ma charakterystyczny smak, jest ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy, a ponadto wykazuje silne właściwości, mające korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Miód Manuka produkowany jest w specjalnych pasiekach, umiejscowionych w odległych od cywilizacji rejonach Nowej Zelandii , obficie porośniętych przez krzewy Manuka.

W styczniu 2008 roku, profesor Thomas Henle z Uniwersytetu w Dreźnie (Niemcy) odkrył Methylglyoxal będący substancją czynną w Miodzie Manuka. Składnik ten oznaczany jest jako MGO na Miodach Manuka, np. MGO 100 oznacza stężenie 100 mg Methyloglyoxalu na kilogram miodu.
Miody Manuka wykazują korzystny wpływ na układ pokarmowy, odporność i ogólne samopoczucie, jednak nie są lekiem ani substytutem leku i nie mogą być stosowane jako forma leczenia. Informacje dotyczące stosowania Miodów Manuka pochodzą z opinii klientów (wszystkie oryginały opinii dostępne są w siedzibie firmy Propharma Sp. z o.o. oraz na stronie www.miodymanuka.pl), dotychczasowych badań uniwersyteckich (dział „Badania skuteczności”) oraz powszechnej, światowej opinii o tych miodach.
 
4.    Czym różnią się poszczególne rodzaje Miodu Manuka MGO?
Oznaczenia MGO wskazują na ilość naturalnego środka (methylglyoxalu) w miodzie. Na przykład MGO 400+ oznacza, że produkt zawiera minimum 400 mg/kg methylglyoxalu.
Miody MGO 400+ i MGO 550+ mają największą zawartość unikatowego składnika. Jak pokazują badania naukowe, korzystne właściwości miodu rosną wraz z zawartością methylglyoxalu.. Należy jednak wiedzieć, że Miód Manuka MGO nie jest lekiem ani substytutem leku. W przypadku leczenia chorób zaleca się kontakt z lekarzem oraz pozostawanie pod jego opieką.

5.    Czym różnią się oznaczenia miodów Manuka typu MGO, UMF, Active, Raw, inne?
Obecnie na rynku miodów Manuka trwa ewolucja w certyfikowaniu i oznaczaniu tychże miodów. Od 2008 roku pojawiało się nowe oznaczenie MGO, które stało się  bardziej innowacyjną metodą od stosowanego dotychczas oznaczenia UMF.  Poniżej przedstawiamy różnice pomiędzy testami obecnymi na rynku:
 

Test UMF

Test powstały w latach 90-tych jest obecnie mocno  rozpowszechnioną metodą badania miodów Manuka. Typ badań skrystalizował się pod okiem profesora Petera Molana na Uniwersytecie Waikado w Nowej Zelandii. Jest to test opisujący unikatowe działanie miodów metodą przesiewową, który nie wskazuje przyczyn działania miodu a jedynie określa skalę działania. Test ten przez kilka lat był wykorzystywany przez większość producentów w Nowej Zelandii. Taka metoda byłaby wystarczająca, gdyby nie błąd pomiaru, który utrzymuje się na poziomie do 25% oraz brak możliwości wskazania konkretnego składnika, odpowiedzialnego za unikatowe właściwości miodów Manuka.

Na początku XXI wieku miało miejsce wiele sporów i nadużyć w stosowaniu testu, co stopniowo podważało wiarygodność metody UMF. W samym Stowarzyszeniu Producentów Aktywnego Miodu Manuka doszło do rozłamu, co doprowadziło do deprecjacji marki UMF a co za tym idzie spadku zaufania wielu klientów i środowisk naukowych do tej certyfikacji. Najbardziej spektakularnym poparciem tej tezy było przekazanie opinii publicznej informacji przez prof. Molana, która jednoznacznie przedstawiała metodę UMF jako nierzetelną. Skutkiem tego wystąpienia było opuszczenie szeregów Stowarzyszenia przez profesora i rozpoczęcie badań na własną rękę, które miały doprowadzić do  odkrycia bardziej miarodajnej metody badawczej.


Test MGO

Test ten powstał w 2006 roku w oparciu o badania grupy naukowców kierowanych przez Profesora Thomasa Henle z Uniwersytetu w Dreźnie w Niemczech. Przeprowadzone badania wyodrębniły w miodzie Manuka trwały i jednoznacznie identyfikowalny składnik - methylglyoxal. Cytat z raportu prof. Henle: „Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe działanie miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.”.
Testy te, które są obecnie najnowszą metodą badawczą, pozwalają w przeciwieństwie do starej metody, jednoznacznie określić czynnik, który wpływa na tak silne szczególne działanie miodów Manuka. Równocześnie pozwalają nadać badaniu charakteru trwałego, zrozumiałego oraz powtarzalnego. Błąd badań wynosi jedynie 2%.

Według powyższych badań Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu – które utrzymuje się na poziomie od 20 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg. Jak do tej pory jedyną firmą, która zgodziła się na zmianę filozofii działania i wdrożenie nowoczesnych metod badawczych jest Firma Manuka Health, która wytwarza miody o zróżnicowanej sile działania, zawierające od 30mg do 550mg methylglyoxalu na kilogram miodu, co pozwala konsumentom na wybór odpowiedniego produktu. Im wyższa jest zawartość methylglyoxalu, tym silniejsze jest unikatowe działanie miodu.

Po ukazaniu się badań profesora Henle, również Uniwersytet w Waikato opublikował badania,  w których odkrył  związek chemiczny w nowozelandzkim nektarze z drzewa Manuka, który zamienia się w podstawę miodu o szczególnych właściwościach. Naukowcy z Uniwersytetu Waikato odkryli dihydroksyaceton (DHA), substancję obecną w miodzie Manuka na krótko po tym jak pszczoły umieszczą miód w plastrze. Gdy miód dojrzewa, DHA zamienia się w metyloglioksal. Kerry Paul, dyrektor generalny Manuka Health New Zealand, powiedział, że jest to kolejny naukowy dowód wspierający rozpoczętą w zeszłym roku produkcję atestowanych miodów MGO™ Manuka, które zawierają określony poziom aktywnego składnika.

Active i inne

Na rynku występuję więcej oznaczeń Miodów Manuka typu: Active 5+, Active 10+, Active 15+, Manuka 5+, Manuka 10+, AAH 650+, Raw 15+, Raw 20+ itp.
Oznaczenia te są indywidualnymi oznaczeniami poszczególnych producentów. Jak do tej pory nie udało się odnaleźć naukowych podstaw opisujących sposoby oznaczania jak i również systemu pomiaru, jaki jest ukryty za wskazanymi znaczkami. Można zauważyć, że oznaczenia te często przypominają oznaczenia typu UMF i MGO.
Często metody te zostały opracowane zanim odkryto decydujące znaczenie methylglyoxalu. Bazują na mierzeniu unikatowego działania miodu w porównaniu do działania wodnego roztworu fenolu, jednego z najwcześniej używanych środków antyseptycznych. Na przykład jeśli miód ma działanie aktywne o mocy odpowiadającej 10-cio procentowemu roztworowi fenolu, oznacza się go liczbą 10. Ta metoda ma poważną wadę -  Klient nie wie, czy uzyskana w trakcie badania klasyfikacja, np. 10, wynikała z zawartości trwałego methylglyoxalu czy też bardzo nietrwałego nadtlenku wodoru, co tworzy pole do nadużyć.
Niedopuszczalnym jest porównywanie innych oznaczeń miodów Manuka do MGO ze względu na różne metody badawcze.
Jednocześnie większość miodów Manuka na rynku to produkty oryginalne, różniące się podejściem badawczym i co za tym idzie wiarygodnością pomiaru i wskazania szczególnego oddziaływania.

6.    Jaka jest gwarancja oryginalności Miodów Manuka MGO?
Miód Manuka MGO, produkowany pod ścisłą kontrolą a Manuka Health New Zeland Ltd posiada nie tylko wymagany certyfikat RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing Practice).
Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy Manuka Health funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej.
Dodatkowo w Polsce prowadzone są badania przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły pełną oryginalność Miodów Manuka MGO).
Zachęcamy do zapoznania się z naszymi certyfikatami oraz Systemem Kontroli Jakości i Gwarancji Konsumenckich w Manuka Health. (dostępne na naszej stronie)
 
7.    Czy Miody Manuka MGO były badane w Polsce?
Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy Manuka Health funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej.
Dodatkowo w Polsce prowadzone są badania przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły pełną oryginalność Miodów Manuka MGO).
 

8.    Co odróżnia Miód Manuka MGO od innych miodów?
Z nektaru zbieranego z krzewu Manuka można uzyskać miód o znacznie wyższej zawartości naturalnego aktywnego składnika  (methylogloxalu) niż w zwykłych miodach.
Dzięki tym właściwościom Miód Manuka przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego.
Methylglyoxal - aktywny unikatowy  składnik zawarty w Miodzie Manuka po raz pierwszy został opisany przez niemieckiego badacza Thomasa Henle w artykule opublikowanym w magazynie naukowych przeglądów partnerskich. Niemiecki profesor wyszczególnił rezultaty badań, które identyfikują methylglyoxal jako bezpośredni składnik odpowiedzialny za szczególne właściwości miodu Manuka.
Artykuł mówi, że prace badawcze zespołu w Instytucie Chemii Żywności na Politechnice Drezdeńskiej “[...] jednoznacznie pokazują po raz pierwszy, iż methylglyoxal jest bezpośrednio odpowiedzialny za szczególne działanie miodu z Manuka.”
Profesor Henle zauważa, że wysokie wskaźniki poziomu methylglyoxalu znalezione w miodzie z Manuka nie były jeszcze odkryte w żadnym innym produkcie żywnościowym.

Badacze poddali analizie 40 próbek miodów z całego świata różnego pochodzenia, w tym dwieście rodzajów miodu z Manuka z Nowej Zelandii. Poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka — również w produktach Manuka Health New Zealand Ltd — były tysiąckrotnie wyższe niż w pozostałych przebadanych produktach. Średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż z Manuka osiągał wartość 3.1 mg/kg. Zagęszczenie tego składnika znalezione w sześciu miodach z Manuka wahało się pomiędzy 38 a 761 mg/kg. Według badaczy, aktywność odpowiadająca za szczególne właściwości była bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu. Składnik ten został zatwierdzony jako aktywny, poprzez testowanie miodów innych niż z Manuka, do których sztucznie dodano methylglyoxal.
 
9.    Jak spożywać Miód Manuka MGO?
Miody Manuka są produktem spożywczym o pewnych unikatowych właściwościach wynikających z zawartości naturalnego methylglyoxalu. Firma Manuka Health posiada wszystkie międzynarodowe i polskie badania potwierdzające ich zgodność z normami polskimi i WHO.  Miody Manuka nie są lekarstwem ani suplementem diety, dlatego też nie maj jasno wytyczonych reguł odnośnie jego porcjowania.
Miód Manuka można spożywać tak jak każdy inny miód, np. 2-3 łyżeczki miodu rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem.
Spożywanie miodów Manuka jestbezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100 % naturalny. W razie jakichkolwiek przeciwskazań m.in. alergii na miód etc. należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem przed spożyciem.
 
10.    Czy Miód Manuka MGO można podawać dzieciom?
Jeśli chodzi o spożywanie Miodu Manuka, wiek nie ma znaczenia, gdyż jest to produkt w 100% naturalny. Jedyne przeciwwskazanie, to alergia na produkty pochodzenia pszczelego. Do tej pory nie spotkaliśmy się z działaniami niepożądanymi Miodu Manuka. Zgodnie z zaleceniami organizacji WHO miody nie powinno podawać się dzieciom do 1 roku życia.

11.    Czy Miód Manuka MGO można podawać kobietom w ciąży?
Miód Manuka jest produktem w 100% naturalnym, dlatego nie ma żadnych przeciwskazań,  dotyczących stosowania miodu przez  kobiety w ciąży lub karmiące matki. Jakiś czas temu mieliśmy przyjemność sprzedawać nasz produkt Pani, która będąc w zaawansowanej ciąży przyjmowała miód MGO 400+  w celu poprawy funkcjonowania układu pokarmowego. Efekty były bardzo zadowalające.

12.    Czy Miód Manuka MGO mogą przyjmować cukrzycy?
Gdy diabetycy będą spożywać w dużych ilościach Miód Manuka, z pewnością poziom cukru wzrośnie, gdyż miód Manuka jest produktem spożywczym w 100% naturalnym i jak każdy miód składa się w znacznej mierze z węglowodanów (79,6g/100g) - w tym 78,1g/100g to cukry.
Zalecamy kontakt z lekarzem oraz odpowiednie stosowanie się do zasad utrzymania odpowiedniego poziomi insuliny we krwi.

13.     Jak pakowane są Miody Manuka?
Miody pakowane są przez producenta w wysokiej jakości plastikowe słoiczki. Na żadnym etapie ich nie przepakowujemy. W Polsce zostaje do nich dodana jedynie etykieta w języku polskim. Producent opakowań – funkcjonalnych i poręcznych słoików - spełnia wszelkie standardy związane z produkcją miodu oraz posiada odpowiednie certyfikaty.

14.    Jakie są ceny Miodów Manuka MGO?
Ceny Miodów przedstawiają się następująco:
    * Miód Manuka MGO 30+ 250g → 46 zł
    * Miód Manuka MGO 30+ 500g → 81 zł
    * Miód Manuka MGO 100+ 250g → 63 zł
    * Miód Manuka MGO 100+ 500g → 119 zł
    * Miód Manuka MGO 100+ 1000g → 232 zł
    * Miód Manuka MGO 250+ 250g → 85 zł
    * Miód Manuka MGO 250+ 500g → 162 zł
    * Miód Manuka MGO 250+ 1000g → 323 zł
    * Miód Manuka MGO 400+ 250g → 118 zł
    * Miód Manuka MGO 400+ 500g → 218 zł
    * Miód Manuka MGO 400+ 1000g → 438 zł
    * Miód Manuka MGO 550+ 250g → 188 zł
    * Miód Manuka MGO 550+ 500g → 358 zł
Aby zobaczyć pełną ofertę produktów na bazie Miodu Manuka MGO zapraszamy do sklepu.
 

15.     Jak zamówić Miód Manuka MGO?
Aby zamówić Miód Manuka należy:
- zalogować się na stronie sklepu internetowego WEJŚCIE DO SKLEPU i złożyć zamówienie przez internet (płatność: przelewem lub przy odbiorze).
albo
- napisać e-mail na adres biuro@pro-pharma.pl ze wszystkimi niezbędnymi danymi:
Nazwą produktu, ilością zamawianych sztuk, formą wysyłki, adresem wysyłki oraz określeniem sposobu płatności (przelewem lub przy odbiorze)
albo
- zadzwonić i złożyć zamówienie telefonicznie – 022 266 84 99 lub 0 801 700 021 (płatność: przelewem lub przy odbiorze)
albo
- kupić osobiście w siedzibie firmy:
Pro-Pharma Spółka z o.o.
Warszawa, ul. Kierbedzia 4
(płatność gotówką).
 
Odpowiedzi na pytania udzielone przez Grzegorza Carowicza - farmaceutę

16.     Skąd wiadomo, że miód Manuka wpływa na funkcjonowanie organizmu?
Unikatowe właściwości  miodów Manuka potwierdzone zostały różnymi badaniami. Przełomowe badania przeprowadził światowej sławy ekspert ds. badania żywności, profesor Thomas Henle na Politechnice Drezdeńskiej. Badania prowadzone przez jego zespół doprowadziły do odkrycia wspomnianego czynnika aktywnego o nazwie methylglyoxal. Występuje on także w innych miodach, jednak jego stężenie wynosi ok. 3,1 mg/kg, podczas gdy w miodach Manuka zagęszczenie tego składnika waha się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Jest więc nawet 1000-krotnie wyższe! Stąd wniosek, że szczególna aktywność miodu Manuka jest bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu.

17.    Czy są jakieś skutki uboczne związane z zażywaniem tego miodu?
Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych po spożyciu miodu. Produkt nie powinien być stosowany przez alergików. Ludzie cierpiący na przewlekłe choroby np. cukrzyca powinni przed spożyciem skonsultować się z lekarzem.
 

Sklep internetowy Shoper.pl