CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

  1. Czy Miód Manuka MGO® jest substytutem leku i czy posiada oświadczenia zdrowotne?
  2. Czym jest „manuka”?
  3. Co odróżnia Miód Manuka MGO® od pozostałych rodzajów miodu?
  4. Czym różnią się poszczególne rodzaje Miodu Manuka MGO?
  5. Jaka jest gwarancja oryginalności Miodów Manuka MGO?
  6. Czy Miody Manuka MGO były badane w Polsce?
  7. Jak spożywać Miód Manuka MGO?
  8. Czy istnieją przeciwskazania do spożywania Miodu Manuka MGO®?
  9. Jak pakowane są Miody Manuka MGO®?
  10. Jak zamówić Miód Manuka MGO?

 

  1. Czy Miód Manuka MGO® jest substytutem leku i czy posiada oświadczenia zdrowotne?
    Miód Manuka MGO® nie jest lekiem ani substytutem leku. Jest środkiem spożywczym, co zgodnie z obowiązującym prawem żywnościowym, wyklucza możliwość przypisywania mu innych np. prozdrowotnych właściwości. W celu uniknięcia wprowadzania w błąd, zabronione jest informowanie konsumentów o potencjalnych korzyściach wynikających z jego spożywania, do momentu zebrania odpowiedniej liczby dowodów naukowych. Na chwilę obecną istnieje wiele opracowań międzynarodowych potwierdzających bezpieczeństwo i opisujących efekty regularnego spożywania Miodu Manuka MGO®. Obecność substancji aktywnej – methylglyoxalu (oznaczanej na opakowaniu certyfikacją MGO), warunkuje unikalne właściwości miodu manuka, dlatego trwają badania nad sklasyfikowaniem Miodu Manuka MGO® jako żywność funkcjonalna.

  2. Czym jest „manuka”?
    Manuka (łac. Leptospermum scoparium) to wiecznie zielony krzew o wysokości 2-5 m, stanowiący charakterystyczny element unikatowej, endemicznej szaty roślinnej Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.

    Nazwa „mānuka” pochodzi z języka Maori i jest używana głównie w Nowej Zelandii. W Australii częściej używana jest nazwa „drzewo herbaciane’, która przyjęła się dzięki Kapitanowi Cookowi, który miał w zwyczaju pijać napar z liści tej rośliny.

    Manuka jest łatwo rozmnażającym się krzewem, wytrzymałym na bardzo trudne warunki glebowe i atmosferyczne. Ma gęste ugałęzienie i małe, szpiczasto zakończonych liście. Krzew manuka kwitnie od listopada do stycznia, a przypominające gwiazdę niewielkie kwiaty mają biały kolor i delikatne różowe przebarwieniami.

    Krzew manuka jest bardzo często mylony z drzewem kanuka ( łac. Kunzea ericoides). Rośliny łatwo można rozróżnić po listowiu. Liście kanuka są gładkie (w odróżnieniu od szorstkich, spiczaście zakończonych liści manuka). Ponadto kanuka jest drzewem osiągającym wysokość do 30m.

  3. Co odróżnia Miód Manuka MGO® od pozostałych rodzajów miodu?
    Miód Manuka MGO® na tle miodów europejskich odróżnia zawartość aktywnego składnika – methylglyoxalu (MGO), warunkującego jego unikatowe cechy. Wyjątkowe właściwości miodu manuka zostały dostrzeżone dopiero kilkadziesiąt lat temu, a określenie, że to methyloglyoxal jest za nie odpowiedzialny miało miejsce dopiero w 2006 roku. Odkrycia tego dokonał profesor Thomas Henle z Uniwersytetu w Dreźnie (Niemcy). Obecnie wiadomo, że stężenie methylglyoxalu w miodzie manuka może sięgać 800mg/kg podczas gdy w innych miodach zazwyczaj nie przekracza 10mg/kg.

    Badania, którym przewodniczył Henle polegały na analizie 50 próbek miodów z całego świata, w tym sześciu próbek miodu manuka z Nowej Zelandii. Poziomy Zawartość MGO w miodach manuka wahała się pomiędzy 38 a 761 mg/kg podczas gdy średnia zawartość w innych miodach wyniosła 3.1 mg/kg. Według badaczy, aktywność odpowiadająca za szczególne właściwości była bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu. Składnik ten został zatwierdzony jako aktywny, poprzez testowanie miodów innych niż miód manuka, do których sztucznie dodawano methylglyoxal.

    W związku z wątpliwościami nt. nomenklatury i pochodzenia w lipcu 2014 Rząd Nowej Zelandii opublikował opracowanie kryteriów kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka (Interim Labelling Guide for Mānuka Honey). Zgodnie z nim, miód manuka powstaje jedynie na terenie nielicznych rejonów Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewu Leptospermum scoparium. Miód powinien charakteryzować się m.in.: mineralnym, lekko gorzkim smakiem, silnie aromatycznym zapachem z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu, obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewu manuka oraz składników aktywnych, w tym methylogloxalu.

  4. Czym różnią się poszczególne rodzaje Miodu Manuka MGO®?
    Oznaczenia MGO®+ wskazują na minimalne stężenie methylglyoxalu w danym opakowaniu miodu. Na przykład MGO® 250+ oznacza, że produkt zawiera minimum 250 mg methyloglyoxalu w jednym kilogramie miodu, a oznaczenie MGO® 400+ oznacza, że w stężenie MGO wynosi minimum 400mg/kg.
    Miody MGO 400+ i MGO 550+ mają największą zawartość unikatowego składnika. Jak pokazują badania laboratoryjne i opinie konsumentów, spektrum korzyści wynikających ze spożywania tego rodzaju miodu rośnie wraz ze wzrostem zawartością methylglyoxalu.
    Opinie konsumentów są wyrazem subiektywnych odczuć i nie warunkują identycznych lub podobnych rezultatów u innych osób.

  5. Jaka jest gwarancja oryginalności Miodów Manuka MGO®?
    Miód Manuka MGO® produkowany jest przez firmę Manuka Health New Zeland Ltd., która kontroluje każdy etap jego powstawania (od poziomu krzewu manuka, po określenie stężenia methyloglyoxalu w poszczególnych partiach i zamknięcie miodu w słoiku). Producent posiada nie tylko wymagane certyfikaty RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing Practice), ale spełnia także kryteria kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka określone przez rząd Nowej Zelandii w lipcu 2014 w dokumencie Interim Labelling Guide for Mānuka Honey).
    Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy Manuka Health New Zealand funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) a produkty przez nie wytworzone dopuszczone są do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej.
    Każda partia Miódu Manuka MGO® przed trafieniem do sprzedaży jest poddawana szczegółowym badaniom na trzech poziomach:
    • Kontrola w laboratorium producenta – ocena zawartości methylglyoxalu oraz współczynnika HMF
    • Zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii – ocena parametrów sensorycznych, fizycznych oraz mikrobiologicznych
    • Kontrola graniczna w Polsce – sprawdzanie zgodności produktów z deklaracjami producenta i importera przed dopuszczeniem do obrotu rynkowego. Każda nowa partia Miodu Manuka MGO® przechodzi obowiązkowe badania w Polsce prowadzone przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową. Dotychczasowe każdorazowa kontrola potwierdziła pełną oryginalność Miodów Manuka MGO®.


  6. Czy Miody Manuka MGO® są badane w Polsce?
    Każda nowa partia Miodów Manuka MGO® przechodzi obowiązkową, szczegółową kontrolę graniczną wykonywaną przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową. Każdorazowo wyniki kontroli potwierdzają zgodność towarów z deklaracjami producenta i importera. Dodatkowo firma Propharma® trosce o najwyższą jakość i bezpieczeństwo spożycia oraz zadowolenie konsumentów zleca niezależne kontrole laboratoryjne w celu weryfikacji spełniania wymogów jakości handlowej i zgodności z międzynarodowymi i krajowymi normami weryfikacji miodów. Wyniki kontroli wybranych parametrów Miodów Manuka MGO® zlecanych przez Propharma (Przeniesienie do tabeli w zakładce ‘Gwarancja Jakości’

  7. Jak spożywać Miód Manuka MGO?
    Miód Manuka MGO® jest produktem spożywczym, dlatego nie dotyczą go zalecenia dziennego spożycia (tak jak w przypadku makro- i mikroskładników diety), czy też dawki (jak przy stosowaniu suplementów diety i leków). Popularne jest przyjmowanie 2-3 łyżeczek Miodu Manuka MGO® rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Częstotliwość spożywania bywa zwiększana, przy jednoczesnym zmniejszeniu jednorazowej porcji, np. 2 razy dziennie po 1 – 1,5 łyżeczki na 20 minut przed posiłkiem. Rzadziej wykorzystywanym sposobem jest spożywanie Miodu Manuka MGO® po uprzednim rozpuszczeniu go w letnim (nie gorącym) płynie – najlepiej w wodzie. Ze względu na zmniejszenie koncentracji methylglyoxalu, alternatywny sposób spożywania wykorzystywany jest najczęściej przez osoby o zwiększonej wrażliwości sensorycznej na charakterystyczny, intensywny smak miodu (najczęściej dzieci i osoby w podeszłym wieku). Górną granicę codziennego spożycia miodu powinien dyktować zdrowy rozsądek

  8. Czy istnieją przeciwskazania do spożywania Miodu Manuka MGO®?
    Miód Manuka MGO® jest produktem naturalny i bezpiecznym. Jedyne przeciwwskazania do spożywania, to alergie na inne rodzaje miodów i produkty pochodzenia pszczelego.
    Osoby z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (głównie diabetycy) spożywanie Miodu Manuka MGO® powinni skonsultować z lekarzem prowadzącym, gdyż zawartość węglowodanów wynosi 79,6 g/100g i może wymagać modyfikacji dawek insuliny lub leków.
    Należy ponadto pamiętać, że krajowe i międzynarodowe autorytety w zakresie żywienia dzieci nie zalecają podawania jakiegokolwiek miodu dzieciom poniżej 1 roku życia.

  9. Jak pakowane są Miody Manuka MGO®?
    Miody pakowane są przez producenta w wysokiej jakości, ciemne, plastikowe słoiczki. Na żadnym etapie transportu i dystrybucji nie są przepakowywane. W Polsce zostaje do nich dodana etykieta w języku polskim. Producent plastikowych słoików spełnia wszelkie standardy związane z dopuszczeniem opakowania do kontaktu z żywnością.

  10. Jak zamówić Miód Manuka MGO?
    Zamówienie można złożyć:
    • przez internet – po zalogowaniu się do sklepu na stronie miodymanuka.pl
    • wysyłając e-mail na adres biuro@pro-pharma.pl ze wszystkimi niezbędnymi danymi: nazwa produktu i wielkość opakowania, ilością, formą doręczenia (Poczta Polska lub Kurier DHL), forma płatności (przelew lub przy odbiorze) oraz dokładnym adresem i numerem telefon
    • telefonicznie, dzwoniąc pod numer 022 482 10 71 lub 0 801 777 021
    Możliwy jest także osobisty zakup lub odbiór produktu w Warszawie, w siedzibie firm Propharma®, przy ul. Kierbedzia 4, oraz na stoisku firmowym WięcejNiżEKo w CH Promenada przy ul. Ostrobramskiej 75C lub w sieci ponad 1000 sklepów w całej Polsce.

Sklep internetowy Shoper.pl