Niezwykle rzadki miód jabłkowy

W słonecznej Hiszpanii powstaje wiele oryginalnych i aromatycznych miodów o egzotycznych smakach, jak miód cytrynowy, pomarańczowy czy migdałowy. Jest jednak jeden wyjątkowy, niezwykle rzadki i niezwykle pyszny – miód jabłkowy.

Kwiaty jabłoni – źródło niezwykłego miodu

 Kwiaty jabłoni – źródło niezwykłego miodu

Katalonia to nie tylko niezwykle urokliwe miejsce, z którego natchnienie czerpali najwięksi artyści XX wieku jak Antoni Gaudí, Salvador Dalí czy Pablo Picasso, ale także typowo śródziemnomorski, łagodny i ciepły klimat, w którym wiosną kwitną piękne jabłonie. Lleida to miasto położone nad rzeką Segre około 160 km od Barcelony, które wiosną cudowną wonią kwiatów jabłoni zwabia liczne pszczoły. To właśnie tutaj produkowany jest ten unikatowy miód.

 

Walory smakowe i właściwości

Miód jabłkowy jest niezrównany pod względem aromatu oraz ciekawy ze względu na swoją szczególną nutę owocową. Delikatnego smaku i zapachu kwiatów jabłoni nie da się porównać z niczym innym. Charakteryzuje się też pięknym bursztynowym kolorem.

Ze względu na wysoką ilość glukozy miód ten krystalizuje dość szybko i stanowi doskonały substytut cukru, jest bowiem produktem łatwo przyswajalny przez organizm i nie obciąża go.

Jak każdy miód zawiera duże ilości enzymów oraz mikroelementów. W jego składzie znajdziemy również witaminy: A, B, C, kwasy i biotynę.

 Piękny bursztynowy kolor i cudowny aromat

Piękny bursztynowy kolor i cudowny aromat

 

Najlepiej sprawdzi się w kuchni

Ze względu na niezwykłe walory smakowe oraz zapach doskonale sprawdzi się jako dodatek do wypieków i deserów. Można używać go do jogurtu naturalnego czy śniadaniowego musli. Świetnie smakuje też na świeżym pieczywie. Warto dodać go także do napojów i koktajli, które dzięki niemu nabiorą wyjątkowego charakteru.

 Świetnie smakuje na świeżym pieczywie

Świetnie smakuje na świeżym pieczywie

Można z powodzeniem stosować go również do dań wytrawnych, jak mięsa czy sery oraz wszelkiego typu dressingów.

 

Przepis na domowy miód jabłkowy

Pewnie nielicznym uda się spróbować oryginalnego hiszpańskiego miodu jabłkowego, dlatego proponujemy wykonanie go w domu samodzielnie. Smakuje nieco inaczej, ale także wyśmienicie J

Składniki są bardzo proste:

– 2 szklanki czystego soku jabłkowego (bez dodatków i konserwantów),

– 1 łyżeczka soku z cytryny,

– ¼ litra miodu.

 Miód jabłkowy można zrobić własnoręcznie w domu

Miód jabłkowy można zrobić własnoręcznie w domu

Sok jabłkowy należy doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż objętość zmniejszy się o ponad połowę. Następnie przestudzić go i zmieszać z miodem. Przechowywać w lodówce.

Doskonale sprawdzi się zarówno w przypadku sosu miodowo-musztardowego, jak i herbatników czy krakersów, a herbata z domowej roboty miodem jabłkowym zachwyci każdego!

Możemy przygotować również wegańską wersję bez użycia prawdziwego miodu. Efekt końcowy wygląda podobnie, ale bez udziału pszczół. Wystarczy zamiast miodu dodać kilka łyżeczek cukru i także redukować na ogniu, aż osiągniemy konsystencję miodu.

 

Zdjęcia:

https://pixabay.com/pl/photos/apple-kwiaty-jab%C5%82o%C5%84-4136856/

https://pixabay.com/pl/photos/mi%C3%B3d-sweet-syrop-organiczne-z%C5%82ota-1006972/

https://pixabay.com/pl/photos/mi%C3%B3d-chleb-%C5%82y%C5%BCka-bio-natura-752145/

https://pixabay.com/pl/photos/%C5%BCywno%C5%9B%C4%87-deser-lepki-%C5%82y%C5%BCka-mi%C3%B3d-3054911/

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl