TWÓJ PIERWSZY ZAKUP

Trafiłeś tu, ponieważ chcesz dowiedzieć się więcej na temat Miodu Manuka MGO™
i prawdopodobnie to Twój pierwszy zakup. Zastanawiasz się który wybrać? Postaramy się Ci pomóc!

JAK DOBRZE WYBRAĆ?

Miody Manuka MGO™ różnią się pomiędzy sobą zawartością składnika - methylglyoxalu (MGO). Minimalne, gwarantowane stężenie MGO oznaczone jest na etykietach poszczególnych opakowań symbolami:

MGO™ 30+, MGO™ 100+, MGO™ 250+, MGO™ 400+, MGO™ 550+

Co stężenie MGO w miodzie oznacza w praktyce?

W praktyce oznacza to, że stężenie methylglyoxalu w jednym kilogramie Miodu Manuka MGO™ 100+ wynosi minimum 100 mg, a w jednym kilogramie Miodu Manuka MGO™ 400+ minimum 400mg/kg. Analogicznie jest z pozostałymi oznaczeniami.

Im oznaczenie numeryczne MGO na etykiecie jest wyższe, tym potencjalne korzyści wynikające z jego spożywania są większe. Należy jednak wybierać stężenia methylglyoxalu
z bezpiecznego zakresu do ok. 550 mg/kg. Wyższa zawartość methylglyoxalu w produkcie rynkowym może świadczyć, że nie spełnia on wymogów handlowych stawianych miodom jako produktowi przeznaczonemu do spożycia i wskazywać na ich przegrzanie.

Profesor Thomas Henle jako żywieniowo istotne wskazuje spożywanie miodu o stężeniu methylglyoxalu nie mniejszym niż 100 mg/kg.

CZYM JEST MIÓD MANUKA ORAZ CO GO WYRÓŻNIA NA TLE INNYCH MIODÓW?

Miód jest zaliczany do żywności
i jako środek spożywczy, który podlega pewnym prawnym restrykcjom, wynikającym z regulacji między innymi Unii Europejskiej. Ograniczenia te związane są z opisywaniem właściwości miodu Manuka. Postaramy się zatem ogólnie scharakteryzować ten miód.

Z opowiadań naszych przodków znamy, bądź słyszeliśmy o kilku zastosowaniach miodu. Powszechnie znane są te spożywcze, lecz często można natknąć się na opinie o ich innym wykorzystaniu.

  • Po pierwsze: Miody Manuka posiadają wszystkie cechy typowe dla innych miodów.
  • Po drugie: W odróżnieniu od innych miodów - Miód Manuka MGO™ zawiera gwarantowaną ilość naturalnie występującego methylglyoxalu (MGO) – składnika odpowiedzialnego za jego unikalny charakter.

POCHODZENIE I POZYSKIWANIE MIODU MANUKA

Oryginalny miód Manuka powstaje z nektaru pochodzącego z krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium), porastających najczystsze tereny Nowej Zelandii.

Wyjątkowe właściwości krzewu manuka znane były na długo przed wyprodukowaniem pierwszej baryłki miodu manuka. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii – Maorysi, a także pierwsi osadnicy mieli w zwyczaju żuć młode pędy krzewu manuka i pić napój z jego nasion na dręczące ich dolegliwości pokarmowe. Liście parzone w wodzie pomagały łagodzić schorzenia przewodu moczowego i gorączkę. Natomiast wywar z kory stosowano do łagodzenia zaparć i kolek, uśmierzania obrzęków oczu i skutków oparzeń. Stosowano go także jako środek uspokajający
i pomagający w zasypianiu.

Pozyskanie jednorodnego miodu jest bardzo trudne, lecz istotne dla jakości miodu Manuka. Ule wraz z pszczołami ustawiane są w sposób ścisły i w bezpośrednim sąsiedztwie, na terenach porastających krzewy Leptospermum scoparium. Często są one transportowane samochodami terenowymi w trudnodostępne rejony kwitnienia krzewu manuka. A wszystko po to, aby zagwarantować:

  • czystość miodu,
  • odpowiednie stężenie methylglyoxalu oraz
  • wysoką jakość miodu

Więcej informacji na temat pozyskiwania Miodu Manuka w serwisie SwiatManuka.pl

"NAUKOWCY ODKRYLI SEKRETNY SKŁADNIK MIODU MANUKA"

Taki nagłówek ukazał się w The New Zealand Herald, 3 lipca 2007 roku. Udało się odnaleźć i zidentyfikować składnik, który był badany przez naukowców od ponad 15 lat. Mowa o methylglyoxalu (MGO), który został zidentyfikowany przez zespół badawczy w Dreźnie, w Niemczech. Grupa naukowców pod kierownictwem profesora Thomasa Henle, kierownika Instytutu Chemii Żywności na Politechnice Drezdeńskiej udowodniła, że unikalny związek - methylglyoxal jest odpowiedzialny za właściwości miodu Manuka.

Methyloglyoxal

Zawartość methylglyoxalu w miodzie Manuka może być nawet do kilkuset razy wyższa, niż w innych produktach spożywczych. Dodatkowo wykazuje on działanie synergistycznie z innymi składnikami miodu (m.in. z polifenolami) co sprawia, że spożycie miodu Manuka może mieć funkcjonalne uzasadnienie. Wyniki wieloletnich badań profesora Henle wykazują, że zawartość methylglyoxalu w produkcie spożywczym na poziome 100 mg/kg jest istotna z żywieniowego punktu widzenia.

WARTO WIEDZIEĆ...

Miód Manuka jest produkowany przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków (początek XIX wieku). Z początku nie cieszył się dużym zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę, gdy zauważono, że bydło, które zjadało niechciany przez ludzi miód - nie choruje.Miód Manuka regularnie używali żołnierze podczas drugiej wojny światowej jako naturalny środek wspomagający gojenie ran. Więcej informacji o methylglyoxalu.

Teraz gdy już wiesz, dlaczego miód Manuka jest tak wartościowy, co oznacza stężenie methylglyoxalu i dlaczego jest takie ważne - nadszedł czas, aby dowiedzieć się jaki miód wybrać.

WYBÓR MIODU MANUKA

Wybierając miód Manuka, trzeba zwrócić uwagę na szereg informacji i wiadomości, które pomogą
w idealnym doborze produktu do naszych potrzeb. Miód miodowi nie jest równy i przy zakupie trzeba wziąć to pod uwagę. Każdy miód Manuka, który jest produkowany przez pszczoły żywiące się nektarem z krzewu manuka, może być takim mianem nazywany. Dlaczego jednak ceny miodów manuka są tak różne? Czym się one od siebie różnią?

Miodem Manuka może być nazywany zarówno miód jednokwiatowy (tzn. pochodzący w całości lub głównie z Leptospermum scoparium) lub miód wielokwiatowy, który powstaje na terenach, gdzie obok krzewów manuka rosną także inne rośliny. 

Obowiązkowe warunki, które muszą być spełnione przez producentów, aby mogli oni stosować nazwę miód manuka to:

  • pozyskiwanie z obszarów porośniętych krzewami manuka, na terenach Nowej Zelandii, wyłącznie w czasie ich kwitnienia;
  • pochodzenie z nektaru Leptospermum scoparium

Ponadto miód Manuka powinien spełniać poniższe parametry fizykochemiczne i organoleptyczne:

  • kolor – powyżej 62mm pfund;
  • przewodność właściwa – 347-867 μS/cm;
  • smak – swoisty; mineralny, lekko gorzki;
  • aromat – swoisty i intensywny; ziemisty, wrzosowy;
  • obecność pyłków z krzewu manuka;
  • obecność dihydroksyacetonu (DHA) i methylglyoxalu (MGO).

Dihydroksyaceton (DHA) to związek chemiczny występujący w nektarze krzewów manuka, który w wyniku przemian biochemicznych przekształca się w methylglyoxal (MGO). Do przekształcenia DHA w MGO dochodzi głównie podczas procesu dojrzewania miodu. Proces ten rozpoczyna się w organizmie pszczoły, oraz podczas transportu nektaru do ula.

Miody Manuka charakteryzują się różnym stężeniem methylglyoxalu. Poniższa tabela przedstawia główny ich główny podział:

Oznakowanie MGO™Ilość methylglyoxalu (mg/kg)
MGO™ 100+ 100 - minimalna, rekomendowana
MGO™ 250+ 250 - średnia
MGO™ 400+ 400 - wysoka
MGO™ 550+ 550 - bardzo wysoka

WAŻNE INFORMACJE!

Jak wykazują analizy jakościowe dostępnych na polskim rynku miodów Manuka – miody, których stężenie MGO przekracza 500 mg/kg mogą nie spełniać przypisanych dla nich wymagań jakościowych. Publikacja pani dr hab. inż. Dety Łuczyckiej, prof. nadzwyczajnej Instytutu Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dostępna jest na stronie. Stanowi, iż 22% spośród badanych miodów Manuka ma niższą liczbę diastazową od wymaganych kryterium. Oznacza to, że aktywność enzymatyczna w tych miodach jest zbyt niska. Skrót publikacji.

Wybierając miód Manuka należy wziąć też pod uwagę wielkość opakowania. Dostępne są opakowania:

  • 250 gramowe,
  • 500 gramowe,
  • 1 kilogramowe.

Ponieważ jest to Twój pierwszy zakup rekomendujemy zakup miodu Manuka o wyższym stężeniu methylglyoxalu np. MGO400+. Natomiast do regularnego, codziennego stosowania polecamy miód Manuka MGO 250+.

JAK SPOŻYWAĆ MIÓD MANUKA?

Miód jest produktem naturalnym, więc przyswajanie jego składników (np. pyłku, methylgyloxalu) jest większe, gdy spożywamy go na czczo.

Bardzo ważne jest, aby łyżeczka bądź czerpak do miodu po kontakcie z enzymami zawartymi w naszej ślinie - nie miały już kontaktu z miodem w opakowaniu. Jest to związane z utratą jego cennych właściwości, dlatego też miód najlepiej czerpać większą łyżką raz lub za każdym razem przy jego spożyciu – pamiętajmy aby zmieniać łyżeczkę. To bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku z miodu otrzymasz tylko drogi słodzik.

DLACZEGO KUPOWAĆ W NASZYM SKLEPIE?

  • Na rynku jest wielu sprzedawców miodów Manuka. PROPHARMA jest pierwszym, bezpośrednim importerem Miodu Manuka MGOw Polsce.
  • Mamy wiele pozytywnych opinii – nigdy nie zawiedliśmy naszych klientów. Zobacz opinie.
  • Pomagamy wybrać odpowiedni dla Twoich potrzeb miód – wystarczy porozmawiać z naszym dietetykiem Grzegorzem, który chętnie odpowie na wszystkie pytania. Skorzystaj z darmowej porady dietetyka.
  • Jesteśmy przekonani, że ten pierwszy zakup nie będzie ostatnim, dlatego zarejestrowanym klientom oferujemy korzystny program lojalnościowy. Dowiedz się więcej o programie lojalnościowym.
  • Zależy nam na edukacji naszych klientów, dlatego tworzymy serwisy edukacyjne: www.methylglyoxal.plwww.swiatmanuka.pl
  • Oferujemy szereg promocji, a o ich szczegółach informujemy wysyłając e-mail po zapisaniu się na nasz newsletter.
  • Dbamy by klienci zawsze otrzymywali najwyższą jakość produktów, dlatego wprowadziliśmy standardowe oznaczenie stężenia methylglyoxalu jako powtarzalną, usystematyzowaną i obiektywną metodę oznaczania jakości miodu Manuka – uznaną przez rząd Nowej Zelandii.
  • Wciąż rozszerzamy ofertę produktów na bazie miodu Manuka wprowadzając np. produkt przyjazny cukrzykom - CycloPower™, by również mogli spożywać miód Manuka. Zobacz CycloPower.
  • Miód Manuka MGO™ nowozelandzkiej firmy Manuka Health to najczęściej wybieramy miód Manuka w Polsce.
  • Manuka Health New Zealand – jest największym producentem miodu Manuka w Nowej Zelandii
    i prawdopodobnie na świecie. Zobacz film o produkcji miodu Manuka.

Zaufaj sprawdzonemu producentowi i dostawcy:

Mamy nadzieję, że lepiej poznałeś Miody Manuka MGO™ i teraz już wiesz który wybrać.

Jeśli potrzebujesz więcej informacji - skontaktuj się z nami. Mamy największe doświadczenie i wiedzę, którymi chętnie się podzielimy. Jesteśmy dostępni pod numerami infolinii 801 700 021 oraz 22 266 84 99, od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00 - 17:00

Zobacz pełną ofertę miodów Manuka!

Sklep internetowy Shoper.pl