Badania i kontrole miodów Manuka

Badania i kontrole miodów Manuka

 

Miód Manuka

Warto pamiętać, że Miody Manuka MGO™ podlegają częstym, niezapowiedzianym kontrolom, a każda partia produktu zostaje poddana ocenie. Dzięki temu mamy pewność, że otrzymany produkt jest wysokiej jakości i w 100% oryginalny. Najważniejszym organem strzegącym oryginalności nowozelandzkich miodów jest Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego Nowej Zelandii (MPI), oficjalny regulator przemysłu pszczelarskiego. Ich rozporządzenie obejmuje niezależne kontrole nowozelandzkiego miodu i zakładów produkcji, a także certyfikacje eksportowanych miodów, dokumentujące, że miód pochodzi z zaufanego źródła, spełnia standardy jakości i nie został zafałszowany.

Czytaj więcej o kontroli jakości miodu manuka

 

Badania Miodów Manuka we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu

W 2016 roku Propharma wspólnie z dr hab. inż. Detą Łuczycką, prof. nadzw. Instytutu Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przeprowadzili badania, których celem było porównanie wyznaczników określających jakość miodu manuka importowanego i dystrybuowanego na polskim rynku. Za kryterium oceny przyjęto wskaźniki: HMF i liczba diastazowa. Przebadano 45 próbek miodu manuka pochodzących od różnych dostawców, oferowanych do sprzedaży w Polsce w latach 2014 – 2015. Próbki miodów zostały zakupione u dystrybutorów i importerów w Polsce. Dobór próbek został skonstruowany w taki sposób, aby uwzględnić udział rynkowy producentów (według badania GFK Polonia dotyczącego miodów manuka – badanie zlecone przez firmę Propharma sp. z o.o.) oraz ich obecność w sklepach stacjonarnych i internetowych. W badaniu uwzględniono 9 producentów. Większość badanych próbek miodów wykazywała wartości HMF na poziomie powyżej średnich wartości charakterystycznych dla miodów polskich, czyli powyżej 10. Dla miodów manuka z oznaczeniem MGO powyżej 750, aż 57% miało zbyt dużą wartość HMF a więc nie powinny zostać dopuszczone do sprzedaży.

Miód Manuka

Kolejnym analizowanym parametrem charakteryzującym jakość miodu była liczba diastazowa. Uzyskane wyniki przedstawiono na rysunku. Liczba diastazowa nie powinna być niższa niż 8 (czerwona linia). Spośród badanych miodów, aż 10 (ponad 22%) nie powinno być dopuszczone do sprzedaży. Podobnie jak w omówionym wcześniej przypadku, zdecydowanie gorzej wypadły miody o wysokiej zawartości MGO – dla próbek miodów o MGO > 500 prawie 50%, dla MGO>750, aż 71% nie spełnia wymogu określonego w Rozporządzeniu – liczba diastazowa jest niższa od 8, co oznacza, że miody te nie powinny się znaleźć w sprzedaży.

Miód Manuka

Z przeprowadzonych badań jasno wynika, że w miodach o wysokiej zawartości MGO (powyżej 500) jakość handlowa produktów spada. Za prawidłowe, pod względem wartości methylglyoxalu oraz jakości handlowej można uznać miody manuka z oznaczeniem typu MGO w przedziale od 0 do 499 mg methylglyoxalu na kg miodu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl