Co to MGO?

Co to MGO?

Stając przed zakupem miodu Manuka, często zastanawiamy się który powinniśmy wybrać. Oznaczenia MGO, UMF i inne potrafią przyprawić o zawrót głowy, a przecież chcemy kupić najlepszy produkt. Często pada wtedy pytanie co to jest MGO w miodzie manuka.

MGO, inaczej MG, czyli methylglyoxal jest to związek chemiczny, charakterystyczny dla miodów Manuka. Związek o wzorze C3H4O2 należy do grupy aldehydów. Jest substancją nietrwałą, szybko wydalaną z organizmu i łatwo rozpuszczającą się w alkoholach i wodzie. Naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych, jednak jedynie miody Manuka zawierają jego znaczną ilość. Skoro wiemy już mniej więcej co to jest mgo, sprawdźmy jaka jest jego zawartość w produktach spożywczych.

 

Zawartość MGO w produktach spożywczych

To właśnie methylglyoxal (MGO) odpowiada za unikalne właściwości miodów Manuka. Na jego podstawie ocenia się miody Manuka nadając im odpowiednie oznaczenie MGO 30+, 100+, 250+, 400+ i 550+, co oznacza, że miód Manuka zawiera nie mniej niż wskazaną ilość methylglyoxalu w miligramach na kilogram miodu. Oznaczenie methylglyoxalu ma znaczenie również w procesie certyfikacji miodów systemem UMF, jednak w przypadku tego systemu nie jest to przedstawione w tak jasny sposób.

 

 co to mgo

 

Jak powstaje MGO

Methylglyoxal w miodach Manuka powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) – związku chemicznego, który znajduje się w nektarze kwiatów manuka (Leptospermum Scoparium). Co istotne, proces ten przebiega nie tylko w organizmach pszczół, ale także przez cały okres leżakowania miodu, dlatego im dłużej miód leżakuje, tym bardziej poziom MGO może wzrosnąć. Z tego względu mogą wynikać różnice w zawartości MGO. Ten sam miód badany w Nowej Zelandii może mieć dużo niższy poziom methylglyoxalu niż podczas badania w Polsce. Przeprowadzone w 2018 roku badania wykazują, że różnica ta może wynosić nawet 200 mg/kg!

 

Methylglyoxal – bezpieczeństwo

Jak wykazało The Committee on Toxicity of Chemicals in Food, czyli niezależny organ Food Standard Agency, krótkoterminowe spożywanie nawet 500 mg czystego methylglyoxalu dziennie, nie powinno stanowić zagrożenia dla ludzi. Jest to bardzo duża ilość, aby ją dostarczyć należałoby spożywać ponad 1 kilogram miodu dziennie! Niebezpodstawne jest zatem stwierdzenie, że methylglyoxal zawarty w miodzie Manuka jest całkowicie bezpieczny. Nie wykazano również aby methylglyoxal był szkodliwy dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci powyżej 1 roku życia.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl