Dlaczego warto

Dlaczego warto wybrać miód Manuka MGO?

 

Miód Manuka

Nowa Zelandia jest jedynym krajem, który zakazuje stosowania antybiotyków w ulach. W procesie pszczelarskim lub podczas przetwórstwa miodu nie są stosowane żadne hormony, ani antybiotyki. Zapasy miodu podlegają corocznym audytom, a także losowym niezależnym testom w ramach programu monitorowania MPI (Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego). Dzięki produkcji miodu w odległych, dzikich obszarach, nie na ulepszonych gruntach rolnych, pszczoły nie są narażone na działanie pestycydów. Miód jest regularnie testowany, aby upewnić się, że jest wolny od pestycydów i innych zanieczyszczeń.

Nowa Zelandia jest jedynym krajem, który zakazuje stosowania antybiotyków w ulach. W procesie pszczelarskim lub podczas przetwórstwa miodu nie są stosowane żadne hormony, ani antybiotyki.

Pory roku

Miód Manuka

Chociaż krzewy manuka kwitną tylko w lecie, praca zespołu Manuka Health nie ogranicza się tylko do tej pory roku. O ule należy dbać cały rok, żeby w czasie zbiorów nektaru uzyskać najlepsze efekty.

Wiosna

Celem jest budowanie uli, aby przygotować je do sezonu letniego. Zespół specjalistów uważnie monitoruje stan każdego ula, dba o pszczoły i królowe aby utrzymać zdrowe i silne pszczoły na czas kwitnięcia manuki.

Lato

Czas działania! Najważniejsze jest umieszczenie uli w odpowiednim miejscu i czasie, aby zbierać nektar z kwiatów manuka. Kiedy jest gotowy, miód jest wyciągany z uli i wydobywany z plastrów miodu. Pszczoły wykorzystują ok. 80% zrobionego w lecie miodu. My bierzemy tylko to, czego nie używają i zamieniamy je na inny miód (nie Manuka), aby były dobrze odżywione przez zimę.

Jesień

Ule są przenoszone z powrotem do miejsc zimowania, w których możemy z łatwością monitorować pszczoły i w razie potrzeby pielęgnować je, karmić i zapobiegać chorobom.

Zima

Kiedy krzewy Manuka przestają kwitnąć, ustawiamy nasze ule tam, gdzie jest obfitość kwiatów koniczyny i innych dzikich roślin kwitnących. Dzięki temu pszczoły nadal mogą robić z miodu pokarm dla ula i zbierać pyłek niezbędny dla produkcji białka. Zespół pszczelarski w tym czasie może zająć się szkoleniem kolejnych specjalistów, poszukiwaniem nowych ziem i przygotowywaniu do następnego sezonu. Ule są monitorowane dla pewności, że pszczoły mają odpowiednią ilość pokarmu.

Miód Manuka

Miód Manuka

Przez cały rok o dobry stan pszczół i uli dba Dave Campbell. Jest kierownikiem grupy pszczelarzy i zarządzającym całą operacją pszczelarską, dyrektor generalny Pszczelarstwa i Pszczelarzy. Dave ma ponad 10 lat doświadczenia w agrobiznesie, a od ponad 20 lat jest pszczelarzem. Dave jest wykwalifikowanym weterynarzem i naukowcem wykształconym na uniwersytecie w Nuffield.

Nasze miody zyskały uznanie wśród konsumentów, co przełożyło się na ilość zdobytych wyróżnień i nagród.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl