Miodowo-orzechowo, czyli domowe pralinki z Manuką

Miodowo-orzechowo, czyli domowe pralinki z Manuką

Domowe pralinki z Manuką, to szybki i prosty sposób na przygotowanie eleganckiego i równie pysznego deseru, który zachwyci podniebienia Twoich bliskich.

 

Składniki:

  • 160g biszkoptu (ciasto biszkoptowe lub kupne biszkopty)
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 160g masła
  • 2 łyżki dobrego kakao
  • 4 łyżki Miodu Manuka
  • 40g zmielonych orzechów laskowych
  • 45 szt. orzechów laskowych

 

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku ok. 10 minut w temp. 180 st. C. Skórka powinna delikatnie się zarumienić. Następnie pozostawić je do ostygnięcia. Skórkę z orzechów można ściągnąć pocierając orzechy rękami. Co ważne, skórka nie musi całkowicie odejść).
  2. Biszkopty drobno pokruszyć, dodać kakao, masło, startą czekoladę, miód manuka. Całość zagnieść lub zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
  3. Przygotowaną masę odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzoną masę wyjąć.
  5. Uformować kulkę z masy (wielkości orzecha włoskiego), lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego orzeszka i uformować ponownie kulkę.
  6. Schłodzone kulki ponownie delikatnie uformować i obtoczyć w zmielonych orzechach laskowych.
  7. Pralinki przechowywać w lodówce.


Na zdrowie! ♥

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium