Południowe słońce zamknięte w słoiku, czyli miód cytrynowy

Miód cytrynowy wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzew cytrynowych, które rosną w ciepłym klimacie południowych krajów Europy. Posiada wyrazisty smak cytryny, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny. Działa też relaksacyjnie i tonizująco, ale to nie jedyne jego zalety.

Południowe słońce zamknięte w słoiku, czyli miód cytrynowy

Miód cytrynowy wytwarzany jest z nektaru kwiatów drzew cytrynowych

W jego skład wchodzą węglowodany, takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza, kwasy organiczne, białka oraz aminokwasy. To także źródło enzymów, polifenoli, witamin, składników mineralnych (potas, żelazo, sód, wapń, magnez, fosfor) oraz olejków eterycznych.

Smak i zapach

Miód cytrynowy jest nieco podobny do pomarańczowego, ale bardziej delikatny i kremowy. Ma jasny słomkowy kolor, jest aromatyczny i słodki, z niewielkim, lekko kwaskowym akcentem cytrynowym. Charakteryzuje się drobną i kremową krystalizacją.

Ma jasny kolor i cytrynowy posmak

Ma jasny kolor i cytrynowy posmak

Właściwości miodu cytrynowego

Już od d czasów starożytnych miód stanowił nie tylko środek słodzący, ale także antidotum na najróżniejsze przypadłości, jak kaszel, bezsenność czy choroby przewodu pokarmowego. Stosowano go na rany i podrażnienia, a także do pielęgnacji skóry czy włosów.

Miód cytrynowy, oprócz wymienionych właściwości, może działać na organizm niezwykle uspokajająco, dlatego idealnie sprawdza się u osób cierpiących na nerwowość i niepokój.  Zalecany jest też przy bezsenności i migrenach. Napój z miodem cytrynowym może poprawić odporność organizmu, pomagając zachować ochronę przed infekcjami i chorobami spowodowanymi zmianą sezonu.

Zanieczyszczenia, niezdrowe nawyki żywieniowe i inne czynniki zewnętrzne powodują gromadzenie się toksyn w tkance skóry, wątroby i dróg oddechowych. Picie wody z miodem cytrynowym może natomiast pomóc w detoksykacji organizmu.

Miód cytrynowy w kuchni

Miód cytrynowy fantastycznie smakuje z herbatą, ale ze względu na swój charakterystyczny cytrynowy smak i aromat stanowi też doskonały dodatek do lemoniad, napojów, sałatek owocowych, lodów, słodkich deserów, ciast, musli, czy naleśników.

Fantastycznie smakuje z herbatą

Fantastycznie smakuje z herbatą

To doskonała alternatywa dla cukru, ale też idealny dodatek do serka wiejskiego, wszelkich miękkich serów i produktów mlecznych. Jak każdy miód, najlepiej przechowywać go w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła.

Przepis na smakowity nugat z miodem cytrynowym

Składniki:

 – 45 dag łuskanych orzechów włoskich i migdałów,

– 15 dag miodu cytrynowego,

– 40 dag cukru pudru,

– 6 białek,

 – ½ laski wanilii.

Orzechy i migdały należy podrumienić na rozgrzanej patelni, a następnie pokroić. Wanilię z dodatkiem odrobiny cukru mielimy w młynku do kawy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Kiedy białka będą już dobrze ubite zaczynamy dodawać stopniowo cukier puder.

W garnku zagotowujemy miód i dodajemy ubite białka. Ustawiamy na płytce ochronnej i wolno gotujemy przez kilkanaście minut, stale mieszając. Do gęstej masy dodajemy wcześniej zmieloną wanilię oraz orzechy i migdały (część można pozostawić do dekoracji). Dokładnie mieszamy.

Przestudzony bok nugatu obsypujemy częścią posiekanych orzechów. Gotowy deser trzeba przycisnąć deską i czymś nieco obciążyć na przynajmniej kilkanaście godzin, aż masa mocno stężeje.

Nugat z miodem cytrynowym

Nugat z miodem cytrynowym

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl