Od lawendy do kasztanowca, czyli Francja miodem płynąca

Poznaj sekrety francuskich miodów – z czym najlepiej smakują o poranku, na co świetnie pomaga miód z lawendy i jaka średniowieczna osobistość polecała miód kasztanowy?

Od lawendy do kasztanowca, czyli Francja miodem płynąca

Francja jest ojczyzną wspaniałych, aromatycznych miodów – zwłaszcza południowe regiony kraju mogą się poszczycić różnymi ich rodzajami. Od lawendy aż po kwiaty kasztanowca: francuskie pszczoły mają pełne pole do popisu!

Miód w kuchni francuskiej

Podobno trzy sekrety kuchni francuskiej to masło, masło i… masło, ale miód też znajdzie w niej swoje miejsce. Na przykład, klasyczne śniadanie nad Sekwaną to słodka przyjemność: croissant albo brioszka podawane z masłem, dżemem… albo właśnie miodem!

Miód bywa wykorzystywany także przy bardziej „wytrawnych” okazjach, na przykład jako dodatek do serów. Może znaleźć się także wśród składników sosu do mięsa – jak choćby w clapassade, jagnięcym ragout o miodowo-oliwkowo-anyżowym aromacie.

Croissant na słodko i do tego kawa – pyszne francuskie śniadanie!

Croissant na słodko i do tego kawa – pyszne francuskie śniadanie!

Prowansja, lawenda, miód

Prowansja jest znana jako jeden z najbardziej malowniczych i najchętniej odwiedzanych regionów Francji: to właśnie tam pola lawendy ciągną się aż po horyzont. Dzięki prowansalskiej lawendzie powstają olejki eteryczne do produkcji perfum i rozmaitych kosmetyków, ale także złocisty miód.

Miód lawendowy należy do najbardziej szlachetnych miodów wytwarzanych w Europie. Jego jasna, słoneczna barwa i słodki, lekko kwaskowy smak przysporzyły mu wielu wielbicieli, nie tylko w Francji! Nie należy go mylić z miodem aromatyzowanym lawendą – musi być pozyskany z dużych lawendowych upraw, które można spotkać głównie w klimacie śródziemnomorskim.

Zastosowania miodu lawendowego są szerokie – świetnie komponuje się choćby z herbatą, zwłaszcza kiedy bierze nas przeziębienie, sprawdzi się jako dodatek do ciast, a także… składnik maseczki. Olejki eteryczne zawarte w lawendzie działają jako naturalny środek odprężający – na przykład przy okazji migreny.

Pszczoły pracowicie gromadzą nektar z kwiatów lawendy

Pszczoły pracowicie gromadzą nektar z kwiatów lawendy

Miód kasztanowy? Lubimy… od wieków!

W innych regionach Francji ceni się inne, równie wyszukane i pyszne miody – jak miód z Cévennes na południu Francji. W rejonie pasma górskiego Sewenny uprawia się jadalne kasztany, dzięki którym powstaje miód o ciemnobrązowej barwie i korzennym, lekko dymnym posmaku. Określa się go także jako „miód maronowy”.

Pszczoły wytwarzają miód kasztanowy zarówno dzięki kasztanowcom zwyczajnym, jak i jadalnym. Korzystają z kwiatów i spadzi, dzięki czemu powstaje wyjątkowa mieszanka. Miód kasztanowy ceniony jest w kuchni i medycynie ludowej od lat – już święta Hildegarda, wybitna średniowieczna filozofka, zalecała ten miód chorym na wątrobę.

Dzisiejszy smakosze cenią miód kasztanowy za oryginalny posmak, który dobrze komponuje się z rozmaitymi serami, ale także słodkościami. Oprócz Francji miód ten chętnie jada się we Włoszech, podaje się go do takich serów jak pecorino, gorgonzola czy parmezan.

Kwiaty kasztanowca to jedno ze źródeł miodu kasztanowego

Kwiaty kasztanowca to jedno ze źródeł miodu kasztanowego

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl