Starożytny rodowód i radość dla żołądka: kolendra i miód kolendrowy

Kolendra, roślina uprawiana na całym świecie od tysięcy lat, świetnie sprawdza się w kosmetyce i kulinariach. Miód kolendrowy czerpie z dobroczynnych właściwości samej kolendry, a do tego wyraziście smakuje. Poznaj zalety rośliny i miodu i dowiedz się, co ma z nimi wspólnego pewien nieznośny owad!

Starożytny rodowód i radość dla żołądka: kolendra i miód kolendrowy

 

 

Jak rośnie i jak pachnie kolendra?

Rodzaj: kolendra. Rodzina: selerowate. Prosta klasyfikacja botaniczna, a ile się pod nią kryje dobra! Najbardziej popularnym w naszej szerokości geograficznej gatunkiem kolendry jest kolendra siewna, która pochodzi znad Morza Śródziemnego. Cała roślina wydziela zapach podobny do… pluskiew – stąd zresztą jej nazwa. „Koris” po grecku oznacza właśnie „pluskwę”.

Kolendra siewna, uprawiana także w Polsce, bywa określana jako „koriander” (taka jest jej łacińska nazwa: Coriandrum sativum L.). Może osiągnąć nawet 70 centymetrów. Jej górne liście przypominają koper, a dolne – natkę pietruszki (najczęściej to te są dodawane do potraw). Delikatne kwiatki, białe albo jasnoróżowe, rozkwitają w baldachimach i wabią pszczoły od czerwca do lipca.

Drobne kwiaty kolendry kwitną od czerwca do lipca

Drobne kwiaty kolendry kwitną od czerwca do lipca

 

Od Biblii po kuchnię, czyli zastosowanie kolendry

Kolendra może poszczycić się bardzo starożytnym rodowodem: jej nasiona odkryto nawet w grobowcu faraona Tutenchamona! Znajdziemy o niej wzmianki także w Biblii, w Księdze Wyjścia – manna, którą Izraelici pożywiali się podczas czterdziestu lat wędrówki przez pustynię, była „biała jak ziarno kolendra” (Wj 16,31).

Kolendra jest wykorzystywana jako przyprawa w kuchniach całego świata. Szczególnie często pojawia się w kuchni wschodniej, zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w dalekiej Azji. Zwłaszcza słynna indyjska mieszanka curry nie mogłaby się obejść bez kolendry, w Chinach zaś uważano tę przyprawę za źródło nieśmiertelności.

Do aromatyzowania potraw nadają się zarówno liście – świeże i suszone – jak i nasiona kolendry. Nasiona łatwo kupić w sklepie jako gotową przyprawę, jednak świeże liście szybko więdną i najlepiej zaopatrzyć się w doniczkę z kolendrą, żeby mieć zapas cały czas pod ręką. Można nimi posypać gotowy gulasz albo zupę, będą pięknie wyglądać i pachnieć!

Nasiona kolendry to przyprawa znana na całym świecie

Nasiona kolendry to przyprawa znana na całym świecie

 

Miód kolendrowy – Twój żołądek lubi to!

Równie aromatyczny jest miód, pozyskiwany z kwiatów kolendry. W stanie płynnym miód kolendrowy ma piękną, jasnobrązową barwę – może być nieco mętny. Po krystalizacji zyskuje białawy, szaro-biały, a nawet szaro-złocisty kolor. Smakosze oceniają ten miód jako wyrazisty, acz jego dość ostry smak może nie wszystkim odpowiadać. To jeden z rzadziej pozyskiwanych miodów, ale zdecydowanie wart uwagi.

Kolendra jako roślina, oprócz kuchni, znajduje swoje zastosowanie w kosmetykach, jak również w naturalnej medycynie. Problemy z zatruciem, rozmaite niestrawności, a także przeziębienia czy stres leczono właśnie specyfikami z dodatkiem kolendry, zwłaszcza jej nasion.

Podobnie miód kolendrowy ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu, przede wszystkim, jeśli chodzi o układ pokarmowy. Wątroba będzie szczególnie wdzięczna za dawkę miodu z kolendry! Poziom cholesterolu czy insuliny, przepływ krwi i działanie procesów pamięci – na to korzystnie wpływa ten miód.

Miód kolendrowy, podobnie jak kolendra, zbawiennie wpływa na układ pokarmowy

Miód kolendrowy, podobnie jak kolendra, zbawiennie wpływa na układ pokarmowy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium