Ceniony przez dawnych Rzymian i dzisiejsze pszczoły – miód ogórecznikowy

Choć niekiedy uważany za zwyczajny chwast, ogórecznik lekarski ma mnóstwo cennych właściwości. Pszczoły dobrze o tym wiedzą, i to od dawna! Poznaj zalety ogórecznika i miodu ogórecznikowego.

Ceniony przez dawnych Rzymian i dzisiejsze pszczoły–miód ogórecznikowy

Ogórecznik, miodówka, miodnik…

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.) jest jednoroczną rośliną, a w Polsce często traktuje się go jako chwast. Mimo to, ma bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko jako roślina miododajna. Obfitość nektaru zapewniła ogórecznikowi także inne nazwy w języku polskim – jak miodówka czy miodnik.

Już w starożytnym Rzymie znano zalety ogórecznika – roślinę tę dodawano do wina wojownikom, żeby wzmocnić ich odwagę i waleczność. W tradycji ludowej uważano ogórecznik za remedium na chandrę i melancholię, a także za panaceum na przeziębienie. Dziś wykorzystuje się go w medycynie, kuchni czy kosmetyce. Na przykład, błękitne kwiaty ogórecznika pięknie sprawdzą się w dekoracjach.

Błękitne kwiaty ogórecznika są nie tylko śliczne, ale także jadalne

Błękitne kwiaty ogórecznika są nie tylko śliczne, ale także jadalne

Ogórecznik w kulinariach i kosmetyce

Kwaskowaty posmak liści i kwiatów ogórecznika przypomina ogórki. W kuchni można wykorzystywać na przykład młode liście i dodawać je do sałatki – albo użyć suszonych jako przyprawę. Sprawdzą się wówczas jako aromat do serów czy mięs, a także rozmaitych napojów, syropów czy trunków.

Z ogórecznika można wytwarzać także olej, który stanowi składnik wielu kosmetyków regenerujących skórę. Przydaje się zwłaszcza w pielęgnacji cery wrażliwej, trądzikowej i suchej. Może być wykorzystywany do oczyszczania skóry – świetnie usuwa zanieczyszczenia.

Olej z ogórecznika – cenny składnik kosmetyków

Olej z ogórecznika – cenny składnik kosmetyków

Miód z ogórecznika – rzadki skarb

Nie dziwi zatem, że i pszczoły korzystają z dobrodziejstw ogórecznika, który w języku angielskim jest nawet określany jako „pszczeli chleb” (bee bread). Nektar z kwiatów ogórecznika najlepiej pozyskiwać od połowy czerwca do połowy lipca, czasu jest zatem niewiele.

Pozyskany dzięki temu miód należy do tych rzadziej spotykanych, ale równie wartościowych, co jego „wyjściowa”, opisana wcześniej roślina. Sam miód jest jasnożółty, łagodny w smaku i ma delikatny woskowy aromat. Szczególnie docenią go ci, którzy pracują głosem – miód z ogórecznika wspaniale koi struny głosowe.

 Ogórecznik jest bardzo lubiany przez pszczoły!

Ogórecznik jest bardzo lubiany przez pszczoły!

Nic więc dziwnego, że miód ten jest wyjątkowo „szanowany” na całym świecie. Dla przykładu, w Wielkiej Brytanii uchodzi za najlepszy, a zarazem i najdroższy, z dostępnych miodów. Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak tylko zachęcić Was do spróbowania tego specjału – i to nie tylko w przypadku zapalenia gardła ;)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl