Od bukietu ziół do odwagi – wyjątkowy tymianek i miód tymiankowy

Tymianek to boskie ziele, znane w kuchni i medycynie od lat. Sprawdź, co ma wspólnego tymianek i odwaga, dlaczego Grecy tak lubią miód tymiankowy i o co chodzi z bukietem przypraw w kuchni francuskiej!

Od bukietu ziół do odwagi – wyjątkowy tymianek i miód tymiankowy

Tymianek używany jako roślina przyprawowa i lecznicza ma bardzo długą tradycję. Początkowo znany tylko w rejonie Morza Śródziemnego, dziś jest stosowany na całym świecie. Szczególnie jednak upodobali go sobie Europejczycy, a dokładniej Francuzi – w kuchni – i Grecy – w miodzie!

Sama roślina, czyli macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.), należy do tych mniejszych cudów natury – osiąga 20-30 cm wysokości. Jej bakteriobójcze i antyseptyczne właściwości w wielu regionach zapewniły jej poczesne miejsce w medycynie ludowej. Napary z liści tymianku stosuje się w wielu przypadkach: od problemów z gardłem po płukanki do włosów.

Tymianek nad Sekwaną

Upodobanie Francuzów do tymianku jest legendarne! Roślina ta wchodzi w skład bouquet garni, bukietu używanego do aromatyzowania potraw. Dokładniej, to wiązka świeżych ziół, przewiązana nitką, którą dodaje się podczas gotowania na przykład do gulaszu czy zupy i wyciąga przed podaniem. Zazwyczaj w skład bouquet garni wchodzą natka pietruszki, liść laurowy, rozmaryn i, rzecz jasna, tymianek.

Bez bouquet garni nie byłoby słynnej wołowiny po burgundzku ani najbardziej francuskiej z zup, czyli zupy cebulowej. Gęsta zupa na bazie bulionu i białego wina, z silną nutą tymiankową, podawana z grzankami z białym serem – to idealna propozycja na chłodne jesienne wieczory.

Bez tymianku nie ma bouquet garni, bukietu ziół z francuskiej kuchni Bez tymianku nie ma bouquet garni, bukietu ziół z francuskiej kuchni

Tymianek pod Olimpem

To właśnie z języka greckiego pochodzi słowo „tymianek” – prawdopodobnie od thumos, które oznacza „dym”, ale także „odwagę”. Starożytni Grecy wierzyli, że tymianek przynosi odwagę i siłę. Tymiankowe kadzidło służyło do oczyszczania domów, a wdychanie go miało zapewnić męstwo.

Od czasów antycznych Grecy zajadają się także miodem, a miód tymiankowy należy do najsmaczniejszych i najbardziej lubianych pod Olimpem. Pszczoły karmione tymiankiem nie produkują dużo miodu, stąd należy on do droższych przysmaków. Najbardziej popularny jest miód tymiankowy pochodzący z Krety i Kithiry.Także greckie pszczoły lubią tymianek i jego drobne, liliowe kwiatyTakże greckie pszczoły lubią tymianek i jego drobne, liliowe kwiaty

Miód tymiankowy

Macierzanka tymianek kwitnie od maja do września i właśnie wtedy, z drobnych, liliowo-różowych kwiatków, pszczoły pozyskują miód o bardzo interesującym smaku. Miód tymiankowy ma mocno ziołowy, korzenny aromat, jest nazywany „czerwonym miodem” z uwagi na piękną, czerwoną barwę.

Podobnie jak sama roślina, miód tymiankowy znakomicie sprawdza się w problemach z gardłem czy przeziębieniem i w szeroko pojętych infekcjach górnych dróg oddechowych. Łyżeczka dodana do herbaty czy ciepłej wody z cytryną wieczorową porą pomoże także się zrelaksować i ukoić nerwy po długim dniu!

Tymianek, miód, a do tego cytryna – bomba zdrowotna na jesienne dniTymianek, miód, a do tego cytryna – bomba zdrowotna na jesienne dni

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl