Król miodów – miód wrzosowy

Niezwykłe walory smakowe i zapachowe miodu wrzosowego sprawiają, że niewątpliwie należy on do najlepszych i najszlachetniejszych miodów nektarowych. Niestety ilość wrzosowisk w Polsce jest niewielka, a proces pozyskiwania nektaru jest dość pracochłonny i wymaga określonego czasu, dlatego niewielu pszczelarzy decyduje się na jego produkcję.

Król miodów – miód wrzosowy

Niestety ilość wrzosowisk w Polsce jest niewielka

Miód wrzosowy to miód późny, zbierany od lipca do października. Ma niezwykle silny i bardzo przyjemny zapach o wyraźnie wyczuwalnym aromacie wrzosu. Zawdzięcza go zawartości olejków eterycznych i ponad 100 innych substancji, które pochodzą z nektaru

W smaku jest przyjemny, mało słodki, lekko cierpki i gorzkawy. W zależności od miejsca zbiorów oraz rodzaju nektaru, może mieć inny smak. Ten o ciemniejszym zabarwieniu jest ostrzejszy i mniej słodki, miód o jaśniejszej barwie natomiast delikatniejszy i słodszy.

Świeży miód wrzosowy ma ciemny, rubinowy kolor i bardzo szybko przybiera galaretowatą postać. W procesie krystalizacji jaśnieje, a jego konsystencja staje się drobnoziarnista i masłowata.

Miód wrzosowy jest mało słodki i lekko cierpki

Miód wrzosowy jest mało słodki i lekko cierpki

Zawiera m.in. witaminy A, B i B6, a także aminokwasy oraz dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów, jak i acetylocholina, kwas foliowy, niacyna i pantotenowy oraz łatwo przyswajalne pierwiastki: żelazo, potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez.

Indeks glikemiczny miodu wrzosowego jest stosunkowo wysoki i przekracza 60, składa się bowiem głównie z węglowodanów, w których przeważa sacharoza i fruktoza. W porównaniu z innymi miodami, wrzosowy zawiera największą ilość wody.

Cenne właściwości

Dzięki właściwościom bakteriobójczym, miód wrzosowy można stosować w przypadku problemów z układem pokarmowym. Łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Obecność witamin z grupy B, może natomiast pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu nerwowego - łagodzić skutki stresu i poprawić kondycję psychiczną, zapobiegając wahaniom nastroju i stanom depresyjnym.

Miód wrzosowy w kuchni

Niezwykły smak i zapach miodu wrzosowego znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Można go z powodzeniem dodawać do herbaty lub innych napojów zamiast cukru. Doskonale nadaje się także jako dodatek do mięs, marynat oraz różnego rodzaju sosów.

Pasuje również do owsianek, musli czy jogurtów.

Przyjaciel dla urody

Miód wrzosowy w starożytności stanowił dodatek do kąpieli. Jego zwolenniczką była chociażby Kleopatra, która wierząc w jego cudowne i odmładzające właściwości odbywała długie kąpiele w wannie wypełnionej mlekiem i właśnie miodem wrzosowym.

Ze względu na swoje właściwości nawilżające i odżywcze, miód wrzosowy również obecnie znajduje zastosowanie w kosmetyce. Na jego bazie wytwarzane są maseczki, płyny do kąpieli, balsamy do ciała, peelingi i kremy. Można go też stosować bezpośrednio na skórę, co często wykorzystują gabinety kosmetyczne i SPA. Zaleca się go zwłaszcza w okresach, kiedy cera narażona jest na zmieniające się warunki pogodowe.

Skóra po aplikacji miodu staje się nie tylko lepiej nawilżona, ale również odzyskuje blask, miękkość i sprężystość. Właściwości przeciwbakteryjne miodu wrzosowego wykorzystywane są z powodzeniem także w kosmetykach przeciwtrądzikowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl