Miody Manuka

Methylglyoxal

Odkąd zaobserwowano, że spożywanie miodu Manuka niesie za sobą pewne korzyści, przeprowadzono wiele badań, które zaowocowały odkryciem substancji o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO). Zauważono, że związek ten naturalnie występuje w miodach Manuka w znacznych ilościach, niespotykanych w żadnym innym produkcie spożywczym. Odkrycie methylglyoxalu – wyjątkowego składnika miodu Manuka. Jednym z czołowych badaczy właściwości miodów Manuka jest prof. Thomas Henle - autorytet w dziedzinie analizy żywności w Unii Europejskiej. Wraz ze swoimi współpracownikami z Politechniki w Dreźnie (Niemcy) odkrył, że methylglyoxal występuje w miodzie Manuka w niespotykanych nigdzie indziej ilościach. Wyniki badań profesora Henle zostały opublikowane w Molecular Nutrition & Food Research Journal w styczniu 2008 roku. Methylglyoxal to dwukarbonylowy związek chemiczny. Chociaż nazwa może kojarzyć się z czymś syntetycznym, jest to całkowicie naturalny związek organiczny. Jego niewielkie ilości powstają na drodze glikolizy w organizmie człowieka oraz w tkankach roślinnych i zwierzęcych. Ilościową zawartość methylglyoxalu w produktach spożywczych ilustruje poniższa tabela.

Tabela. Zawartość methylgloxalu w wybranych produktach spożywczych

PRODUKT SPOŻYWCZY ZAWARTOŚĆ MGO
Miód Manuka 38-829 mg/kg
Inne rodzaje miodów 0-135 mg/kg
Sos sojowy 8,7 mg/l
Chleb 0,79 mg/kg
Napoje alkoholowe 0-26 1,5 mg/l
Czarna kawa parzona 7 mg/l
Oliwa z oliwek 0,61 mg/l
Napoje bezalkoholowe słodzone syropem fruktozowym 23,5-267 mg/l
Ser cheddar 10,89 mg/kg
Ser mozzarella 4,06 mg/kg
Piwo 0,072 mg/l
Wino 0,65 – 2,88 mg/l
   

Źródło: Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environment http://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/cotstatementmg200904.pdf

Zawartość methylglyoxalu w miodzie Manuka może być nawet do kilkuset razy wyższa niż w innych produktach spożywczych. Dodatkowo w połączeniu z innymi składnikami miodu (m.in. z polifenolami) działaja synergicznie. Oznacza to, że razem mają mocniejsze działanie niż suma ich działań osobno.

Profesor Thomas Henle

Wyniki wieloletnich badań profesora Henle wykazują, że zawartość methylglyoxalu w produkcie spożywczym na poziome 100 mg/kg jest istotna z żywieniowego punktu widzenia.

„Miód manuka powinien być jednym z produktów spożywczych, którego unikalne właściwości (poza oczywistymi właściwościami odżywczymi) powinny być jasno udokumentowane. Oświadczenia żywieniowe wymagają naukowego stanowiska (…) a zawartość methyloglyoxalu w miodach Manuka, sprawia, że jest on bardzo obiecującym produktem spożywczym mogącym spełnić kryteria stawiane żywności funkcjonalnej”.

prof. Thomas Henle, Politechnika w Dreźnie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl