Jak rzetelnie porównać MGO® z innymi testami?

Dokładny test

Test MGO® jest testem chemicznym wskazującym na zawartość methylglyoxalu. Jest on możliwy do sprawdzenia w każdym laboratorium zajmującym się testowaniem żywności. Skala błędu testu MGO® to zaledwie 2%, zatem wybierając produkty oznaczone tym certyfikatem jesteście Państwo pewni, że wynik badania jest powtarzalny i uniwersalny a przez to wiarygodny.

Przykładowy wynik testu Miodu Manuka MGO®

 

Konkretny składnik

Każdy miód jest substancją o bardzo bogatym składzie chemicznym. Methylglyoxal, którego wysokie stężenie (nawet do kilkuset razy wyższe niż w innych produktach spożywczych)jest istotną cechą odróżniającą miód Manuka od pozostałych miodów i produktów spożywczych, jednocześnie wchodzi w reakcje z innymi substancjami znajdującymi się w miodzie. Pewne jest, że inne substancje zawarte w miodzie wzmacniają działanie metyhylglyoxalu. Nie zmienia to jednak faktu, że bez methylglyoxalu nie byłoby mowy o unikalnych właściwościach miodu Manuka.

 

Doświadczenie i wiedza

Manuka Health New Zealand jest pionierem metody MGO®. Jako pierwsza wprowadziła system znakowania miodów manuka tworząc tym samym standardy. Obecnie rząd w Nowej Zelandii wprowadza metodę badawdczą MGO® jako jedyne oznaczenia jakości miodów manuka – potwierdza to właściwość wyboru metody przez firmę Manuka Health New Zealand.
Methylglyoxal jest substancją w pełni bezpieczną i dopuszczoną do spożywania w żywności o ile występuje w sposób naturalny. Na podstawie wielu analiz stwierdzono, że spożywanie go jest bezpieczne. Prof. Henle wskazuje, że ilość methylglyoxalu na poziomie 100mg/kg jest już istotna żywieniowo.
Poniżej przedstawiamy dokument potwierdzający dopuszczenie naturalnego methylglyoxalu do rynku żywności w EU oraz normy jego spożywania.
Ilość methylgloxalu dostępna w miodach manuka może wynosić nawet 2000 mg/kg i więcej, przy czym tak wysokie ilości tej substancji są wynikiem wyraźnego przegrzania miodu manuka. Przegrzanie miodu prowadzi do utraty jego cennych właściwości. Wysoki wskaźnik przegrzania miodu może świadczyć również o tym, że miód jest sztuczny lub posiada zafałszowany skład). Z powyższych przyczyn do sprzedaży zostały wprowadzone skale od 30 mg/kg do > 550mg/kg.

Wyniki badań potwierdzające jakość handlową produktów oraz zawartość methylglyoxalu w poszczególnych partiach

Poparty autorytetami

Dwaj czołowi naukowcy badający właściwości miodu Manuka (odkrywcy dwóch znanych metod badawczych) jednoznacznie rekomendują wybór miodu Manuka z certyfikacją MGO®. Potwierdza go prof. Thomasa Henle (autorytet w dziedzinie badania żywności w EU), który jest twórcą metody MGO®, ale również prof. Peter Molan (twórca metod NPA i największy autorytet w dziedzinie miodów manuka w Nowej Zelandii).

Czy można porównywać wskazania MGO z innymi testami, np. NPA?

Istnieje wiele analiz i raportów porównujących metody MGO z innymi metodami, w tym z metodami NPA (Non Peroxide Activity – test biologiczny). Rozbieżność w wynikach badań porównujących metody NPA i MGO® sięgającą nawet do 50% pozwala na liczne nadużycia w oznaczaniu miodów manuka. Trzeba jednak pamiętać, że porównywanie obydwóch metod nie jest możliwe ze względu na wskazywanie różnych substancji odpowiadających za wyjątkowość miodów manuka. Z tego powodu nie można oznaczać miodów manuka na podstawie przeliczników porównujących różne metody certyfikacji. Z tego względu nie dokonujemy porównań oznaczeń metod pomiędzy sobą. W naszych archiwach posiadamy wyniki analiz pokazujących korelacje pomiędzy metodami NPA a MGO.

 
 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl