Miód Manuka - właściwości

Miód Manuka – właściwości

Właściwości miodu Manuka znane są wszystkim wielbicielom apiterapii i szeroko opisywane w literaturze. Szczególnie znane są prace prof. Bogdana Kędzi, wybitnego znawcy produktów zielarskich i pszczelich. W swoich opracowaniach zwraca on uwagę na wszechstronne działanie miodu Manuka, który może być stosowany nie tylko w celach spożywczych.

 

Właściwości Manuka - methylglyoxal

Za charakterystyczne właściwości miodu Manuka odpowiada przede wszystkim methylglyoxal (MGO). Jest to związek organiczny należący do grupy aldehydów. W znacznych ilościach występuje on wyłącznie w miodach Manuka. Na postawie zawartości methylglyoxalu przeprowadza się certyfikację miodów - MGO. Występuje on w ilościach: 30+, 100+, 250+, 400+, 550+ (a w Nowej Zelandii również 700+ i 850+) miligramów na kilogram miodu. Zatem widząc na opakowaniu znaczek MGO 400+ mamy pewność, że zawartość methylglyoxalu będzie nie niższa niż 400 mg/kg. Z przeprowadzonych w 2018 roku badań wynika, że zawartość tego związku w słoiczkach jest dużo wyższa niż gwarantowana. W przypadku miodu 400+ jest to nawet 608 mg/kg!

 

Manuka – właściwości – liczba diastazowa

Oprócz methylglyoxalu, miód Manuka zawiera również inne, pożądane w apiterapii związki i enzymy. Aktywność tych drugich określa liczba diastazowa, która w oryginalnym miodzie Manuka nie może być niższa niż 8, a często jest znacznie wyższa. Liczbę diastazową swojego miodu można sprawdzić na naszej stronie internetowej, wpisując numer certyfikatu dołączonego do słoiczka. Szczegółowe badania dotyczące liczby diastazowej w miodach Manuka zostały przeprowadzone przez dr hab. inż. Detę Łuczycką, prof. nadzw. Instytutu Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu we współpracy z firmą Propharma. Wyniki badań dostępne są na naszej stronie. Innymi związkami aktywnymi zawartymi w miodach są między innymi kwasy organiczne (kwas jabłkowy, glukonowy, cytrynowy, mlekowy czy winowy), związki azotowe i wolne aminokwasy oraz enzymy (inwertaza, alfa-amylaza i oksydazy). Ponadto, ważnym składnikiem miodów jest także lizozym oraz acetylocholina. W skład miodów wchodzą również flawonoidy, takie jak antocyjany i katechiny, a także olejki eteryczne i witaminy z grupy B.

 

Działanie miodów Manuka

Miody Manuka, podobnie jak inne miody, nie mają jednak badań potwierdzonych przez EFSA (European Food Safe Authority). Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zatwierdza oświadczenia zdrowotne, z których następnie można korzystać, aby opisywać właściwości produktów spożywczych. To właśnie z tego powodu na stronach producentów i sprzedawców miodów Manuka nie ma jednoznacznych informacji na temat ich właściwości i działania. W Polsce jednostką odpowiedzialną za kontrolę używanych oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych jest Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Pełną listę dopuszczonych do użycia oświadczeń zdrowotnych można znaleźć na stronie GIS, oraz na stronie EFSA.

 

Właściwości miodów Manuka

Aby cieszyć się pełnią właściwości miodu Manuka, nie należy podgrzewać go do wysokich temperatur. Miód nie powinien osiągać temperatury wyższej niż 35oC, czyli takiej, jaka panuje w ulu. Przyjmuje się jednak, że miód nie powinien być podgrzewany do temperatur ponad 40oC. Dla przykładu temperatura gorącej herbaty osiąga 90oC, dlatego przed posłodzeniem jej miodem, warto poczekać aż trochę przestygnie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl