Waniliowy miód nostrzykowy

Stres, przemęczenie, nerwica czy bezsenność? Jest na to doskonałe antidotum! Miód nostrzykowy to mniej znany gatunek miodów, jednak wart jest uwagi ze względu na swoje właściwości i ciekawe walory smakowe.

Nostrzyk – źródło miodu o niezwykłym smaku i aromacie

Nostrzyk – źródło miodu o niezwykłym smaku i aromacie

Nostrzyk był kiedyś o wiele bardziej popularną rośliną. Dziś nieco zapomniany, ceniony jest przede wszystkim przez pszczelarzy.

To roślina jednoroczna lub dwuletnia, która nie ma specjalnie wygórowanych wymagań glebowych i jest odporna na mrozy i susze. Często uznawana jest za chwast. Na terenie Polski występuje bardzo powszechnie, zwłaszcza na słonecznych łąkach, w przydrożnych rowach i na nieużytkach. Można spotkać tutaj do ośmiu gatunków tej rośliny, z których najbardziej znany jest biały i żółty.

Nostrzyk kwitnie od lipca, nawet do października. Kwiaty ma drobne, zebrane w grona. Oba gatunki mają cenne właściwości odżywcze. Roślina ta jest bogata przede wszystkim w alantoinę. Nostrzyk żółty ma mniejszą wydajność miodową od białego, jest też nieco od niego niższy.

Niezwykły smak i aromat

Miód nostrzykowy charakteryzuje się piękną złotą lub bursztynową barwą oraz posiada zaskakujący smak i aromat delikatnej wanilii. Na początku wyczuwalna jest w nim łagodna słodkość, by po chwili zaskoczyć nas szczyptą ostrości i kwaskowatości. Po krystalizacji, która przebiega dość szybko, zmienia kolor na żółto- lub jasnokremowy, a konsystencję na stałą.

Właściwości miodu nostrzykowego

W składzie chemicznym tego miodu można znaleźć glukozę, fruktozę oraz związki kumarynowe, które to właśnie decydują o indywidualnych właściwościach miodu nostrzykowego. Jest także bogatym źródłem minerałów i witamin z grupy B.

Miód nostrzykowy ma delikatne działanie nasenne i uspokajające. Dlatego można spożywać go przy bezsenności, migrenie oraz przy różnych dolegliwościach na tle nerwowym. Dzięki swoim właściwościom może łagodzić także podrażnienia w jamie ustnej.

Może także dobrze działać na naszą cerę, usuwać zmarszczki i ujędrniać skórę. Jego skład jest obfity w cukry, kwasy tłuszczowe i sole mineralne, dzięki czemu nie tylko ją nawilża, ale również utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności.

Możemy przygotować np. miodową maskę, którą wystarczy nałożyć na kilkanaście minut, a następnie spłukać. Miód spowoduje delikatne złuszczenie skóry, dzięki któremu odblokują się ujścia mieszków włosowych i rzadziej powstawać będą zaskórniki. Dzięki połączeniu miodu nostrzykowego z sokiem z cytryny uzyskamy skuteczną maseczkę ściągającą, która doskonale oczyści, wygładzi i rozjaśni cerę.

Możemy również łyżeczkę miodu rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i stosować jako tonik do zmywania twarzy.

W połączeniu z wodą stanowi idealny tonik do zmywania twarzy

W połączeniu z wodą stanowi idealny tonik do zmywania twarzy

Miód nostrzykowy w kuchni

Miód nostrzykowy dzięki swoim niezwykłym walorom smakowym idealnie nadaje się jako dodatek do jogurtu naturalnego, płatków śniadaniowych czy musli. Świetnie smakuje też na świeżym pieczywie. Bardzo dobrze komponuje się z deserami i koktajlami. Z pewnością podniesie również walory smakowe domowych wypieków. Ze względu na swój delikatny waniliowy smak lubiany jest szczególnie przez dzieci.

 Miód nostrzykowy świetnie smakuje na świeżym pieczywie

Miód nostrzykowy świetnie smakuje na świeżym pieczywie

Ważne, aby miód nostrzykowy nie stracił swoich wartości odżywczych, a zatem, jak w przypadku praktycznie wszystkich gatunków miodu, nie należy go podgrzewać. Jeśli używamy go do słodzenia herbaty czy innych napojów, poczekajmy aż napój nieco ostygnie.

Na upalne letnie dni idealna będzie kawa mrożona z dodatkiem miodu nostrzykowego oraz kardamonu. Potrzebujemy:

– 50 ml świeżo zaparzonej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej,

– szczyptę świeżo zmielonego kardamonu,

– 200 ml mleka,

– 3 łyżki miodu,

– 100 ml śmietanki 30%,

– kostek lodu.

Przestudzoną nieco kawę doprawić kardamonem i miodem. Dodać mleko i wstawić do lodówki. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną wcześniej śmietanę. Kawę podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu oraz bitą śmietaną. Gotowe!

Na upalne dni najlepsza kawa mrożona z miodem nostrzykowym

Na upalne dni najlepsza kawa mrożona z miodem nostrzykowym

Pamiętajcie tylko, że miód nostrzykowy, podobnie jak inne miody, jest kaloryczny, dlatego należy zachować umiar w jego spożywaniu 😊

Zdjęcia:

https://pixabay.com/pl/photos/nostrzyka-klee-kwiat-ro%C5%9Blin-2408403/

Photo by Icons8 team on Unsplash

https://pixabay.com/pl/photos/mi%C3%B3d-chleb-%C5%82y%C5%BCka-bio-natura-752145/

https://unsplash.com/photos/-DRC1OsqoiU

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl