Miód tysiąca kwiatów, czyli wielokwiatowy miód nektarowy

Miód wielokwiatowy to jeden z popularniejszych miodów nektarowych. Może przybierać różną barwę i aromat, w zależności od pory zbioru oraz pożytków, jakie dominują podczas zbierania nektaru przez pszczoły. Tym, co łączy wszelkie miody wielokwiatowe to łagodny i niezwykle słodki smak, dzięki któremu uwielbiają go dzieci.

 


Łagodny smak miodu wielokwiatowego doceniany jest zwłaszcza przez dzieci

Miód wielokwiatowy zawiera kwasy organiczne, witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, mikro- i makroelementy, enzymy  oraz pierwiastki, jak żelazo, magnez, krzem, fosfor, potas, molibden, wapń. Potrafi być jednak bardzo zróżnicowany pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie akurat dominują.

 

Właściwości miodu wielokwiatowego zależą rodzaju pożytku oraz pory zbioru

 

Miód wiosenny czy letni?

Miód, który powstaje wiosną jest lekki, delikatny w smaku, odżywczy i bogaty w witaminy. W jego skład wchodzą głównie cukry proste. Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii. To także naturalny sposób na przywrócenie równowagi organizmu. Ma zazwyczaj barwę jasnożółtą lub kremową.

Miód zbierany pod koniec lata lub jesienią ma bardziej wyrazisty smak oraz bursztynowy, herbaciany lub jasnobrązowy kolor. Jest bogatszy w biopierwiastki oraz enzymy niż miód wiosenny. Zawiera też sporą dawkę krzemu,  który wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

 

Delikatny, słodki smak

Miód wielokwiatowy ceniony jest przede wszystkim za swoje walory smakowe. Dzięki łagodnemu, smakowi polecany jest szczególnie dzieciom. Szeroko wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, a także w domowej kuchni, służąc jako naturalny dodatek do wielu potraw.

Ze względu na stosunkowo przystępną cenę, stanowi doskonały, a przede wszystkim naturalny substytut dla cukru. 100 g miodu wielokwiatowego to około 320 kcal, ale ponieważ jest znacznie słodszy od cukru, można użyć go mniej. Warto zatem używać miodu wielokwiatowego do słodzenia herbaty, koktajli, płatków śniadaniowych czy deserów. Można z powodzeniem stosować go również jako dodatek do dań wytrawnych, jak mięsa, sery czy sałatki.

 

Doskonały dodatek do płatków czy deserów

 

Trzeba jednak pamiętać, że aby w pełni skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, nie powinno się go gotować ani dodawać do potraw i napojów o temperaturze powyżej 45°C, bo wówczas traci zawarte w nim enzymy i inne cenne substancje.

 

Przyjaciel każdej kobiety

W kosmetyce miód wielokwiatowy wykorzystywany jest choćby ze względu na zawarty w nim krzem, który jest budulcem pięknej i zdrowej skóry, włosów oraz paznokci. Często używany jest jako składnik kremów, maseczek i peelingów, ma bowiem doskonałe właściwości wygładzające i odżywiające skórę.

Stanowi również składnik szamponów i odżywek do włosów. Doskonale nawilża, a dzięki zawartej w nim biotynie, wzmacnia włosy, a także dodaje im blasku.

 

Składnik wielu kremów, maseczek lub peelingów

 

Nic nie jest jednak w stanie zastąpić naturalnego miodu położonego bezpośrednio na skórę - doskonale ją nawilża oraz utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności. Stosując miód regularnie, możemy liczyć na uzyskanie efektu gładkiej i rozświetlonej cery oraz poprawę jej ogólnej kondycji.

Miód wielokwiatowy możemy wykorzystać do przygotowania domowej maseczki, peelingu, czy toniku. Jest idealnym rozwiązaniem w przypadku skóry wysuszonej, popękanej czy przemarzniętej. Często stosowany jest również podczas zabiegów spa, jak masaże czy kąpiele.

 

Jak wybierać miód wielokwiatowy?

Najlepszy jest oczywiście, podobnie jak w przypadku innych miodów, ten surowy i niefiltrowany. W stanie płynnym charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym zapachem kwiatowym oraz łagodnym smakiem. Warto zwrócić uwagę na jego krystalizację. Naturalny miód mętnieje i krystalizuje w ciągu 3–4 miesięcy od zebrania, a czasem nawet po kilku tygodniach. Jest to proces jak najbardziej naturalny, wskazujący na jego wysoką jakość.

Miód wielokwiatowy powinno się przechowywać w szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku, z dala od promieni słonecznych. Najodpowiedniejsza temperatura to nie więcej niż 10 °C.

 

Zdjęcia:

  • https://pixabay.com/pl/photos/mi%C3%B3d-jedzenie-dziecko-tle-white-3335401/
  • https://pixabay.com/pl/photos/dalia-kwiat-pszczo%C5%82a-py%C5%82ek-owad-3856176/
  • https://pixabay.com/pl/photos/kr%C4%99gle-sztu%C4%87ce-%C5%BCywno%C5%9Bci-owoce-mi%C3%B3d-1867427/
  • https://pixabay.com/pl/photos/mi%C3%B3d-kosmetologia-%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-3084009/

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl