MIODY MANUKA - INFORMACJE

Manuka - drzewo życia, symbol Nowej Zelandii

Manuka (łac. Leptospermum scoparium) to gatunek krzewów lub niewielkich drzew, typowych dla szaty roślinnej wschodnich wybrzeży obu wysp Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa manuka pochodzi z języka plemienia Maori (mānuka) i używana jest głównie w Nowej Zelandii. Australijczycy częściej nazywają je drzewem herbacianym, za sprawą kapitana Cook’a, który zwykł pić napar z liści manuka. 

Czytaj więcej...

Pochodzenie i powstanie Miodu Manuka

Oryginalny miód Manuka powstaje z nektaru krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) porastających czyste, dziewicze tereny Nowej Zelandii. Można spotkać go także w innych rejonach świata, np. w Australii. Ze względu na fakt, iż Nową Zelandię porastają także inne rośliny miododajne takie jak kanuka (łac. Kunzea Ericoides), zielona herbata (łac. Camellia sinensis) czy tantoon (łac. Leptospermum polygalifolium), pozyskanie jednorodnego miodu jest bardzo trudne.

Czytaj więcej...

Co to jest Miód Manuka i dlaczego jest wyjątkowy?

Miód Manuka produkowany był przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków (początek XIX wieku). Początkowo nie cieszył się zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny, intensywny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia zwrócono na niego uwagę. Zauważono wtedy, że bydło żywiące się niechcianym przez ludzi miodem nie choruje.

Czytaj więcej...

Methylglyoxal

Odkąd zaobserwowano, że spożywanie miodu Manuka niesie za sobą pewne korzyści, przeprowadzono wiele badań, które zaowocowały odkryciem substancji o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO). Zauważono, że związek ten naturalnie występuje w miodach Manuka w znacznych ilościach, niespotykanych w żadnym innym produkcie spożywczym. Odkrycie methylglyoxalu – wyjątkowego składnika miodu Manuka.

Czytaj więcej...

Symbol MGO™ - gwarancja jakości potwierdzona naukowo

Miody Manuka różnią się pomiędzy sobą składem. Niezależni naukowcy stworzyli rzetelny system certyfikacji miodów Manuka, który informuje o rzeczywistym składzie miodu, tym samym chroni konsumenta przed nadużyciami ze strony nieuczciwych producentów. Firma Manuka Health New Zealand Ltd. (MHNZ), bazując na odkryciu prof. Henle, stworzyła pionierski system określenia jakości miodu Manuka wyrażanej w zawartości składnika - methylglyoxal (MGO).

Czytaj więcej...

Sprawdź certyfikat MGO™

Każda partia miodu Manuka przed opuszczeniem fabryki otrzymuje certyfikat, który potwierdza autentyczność produktu i pozwala zapoznać się z jego dokładnymi parametrami. Certyfikat oznaczony jest specjalnym numerem, który dołączany jest do każdego słoiczka i znajduje się na etykiecie w pozycji: "Batch Number". W przypadku, gdy w wyszukiwarce nie wyświetla się Twój numer Batch, skontaktuj się z Biurem Obsługi Klienta.

Czytaj więcej...

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl