Pionierski system oznaczania miodów

Pionierski system oznaczania miodów - MGO™

 

Miód Manuka

Manuka Health w 2008 na podstawie zawartości methylglyoxalu stworzyła pionierski system certyfikacji miodów. Jest to wyjątkowy, łatwy do zrozumienia, system oceny, który opiera się na zawartości substancji aktywnej w miodzie. Dzięki oznaczeniu MGO™ dokładnie wiemy jaki jest poziom najważniejszego dla nas związku – methylglyoxalu w słoiczku miodu. Właśnie dlatego miody Manuka Health oznaczone są symbolem MGO™ i zawartością tego związku (np. 100+, 550+). Jednak nie jest to jedyny czynnik badany podczas testowania miodów. Miody Manuka MGO™ MHNZ są przebadane pod względem aż sześciu czynników określających jakość Miodu Manuka:

• MGO™ (methylglyoxal) - najważniejsza naturalna substancja w Miodach Manuka
• pyłek kwiatowy Leptosperin - gwarantuje oryginalność i jednorodność Miodów Manuka MGO™
• DHA (dihydroxyacetone) - substancja charakterystyczna tylko dla Miodów Manuka. Dzięki niej powstaje methylglyoxal
• HMF (hydroksymethylfurfural) - jego odpowiedni poziom gwarantuje, że proces produkcji był odpowiedni, miód nie został przegrzany oraz została zachowana wysoka jakość
• liczba diastazowa - parametr jakościowy, który wskazuję liczbę aktywnych enzymów występujących w miodzie.
• badania mikrobiologiczne - zapewniają bezpieczeństwo i potwierdzają, że w miodzie nie występują patogeny żywnościowe oraz pleśnie

 

Badania methylglyoxalu w miodach Manuka

 

Certyfikat MGO™ podaje gwarantowaną ilość methylglyoxalu, rzeczywista zawartość może być wyższa, czego dowodzą wyniki badań.

W październiku 2018 roku firma Propharma po raz kolejny na własną rękę zleciła badania zawartości methylglyoxalu (MGO) w swoich miodach. W niezależnym laboratorium, podobnie jak w 2016 roku, potwierdzono, że ilość methylglyoxalu w słoiczku jest znacznie wyższa niż podaje producent na opakowaniu. Różnice między deklarowaną, a faktyczną zawartością MGO przedstawia poniższa tabelka.

 

Tabela i wykres przedstawiające wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2016 roku

Gwarantowana zawartość

MGO™

Rzeczywista zawartość

MGO™

100+

151 mg/kg

250+

334 mg/kg

400+

449 mg/kg

550+

648 mg/kg

 

 

 

Tabela i wykres przedstawiające wyniki badań zawartości methylglyoxalu przeprowadzonych w 2018 roku:

Gwarantowana zawartość

MGO™

Rzeczywista zawartość

MGO™

100+

179,7 mg/kg

250+

381,8 mg/kg

400+

608,1 mg/kg

550+

770,5 mg/kg

Miody Manuka

 

Łatwo zauważyć powtarzalność. Badania przeprowadzone zostały w odstępie dwóch lat i jasno pokazują, że różnice między deklarowaną, a rzeczywistą zawartością methylglyoxalu są znaczne. Zauważalny jest też wzrost rzeczywistej zawartości methylglyoxalu w 2018 roku, w porównaniu do 2016 r. Największy wzrost możemy zaobserwować w miodach o najwyższym stężeniu tego związku. Wyniki różnią się również od tych, zamieszczonych w certyfikatach dołączonych do słoiczków. Skąd zatem tak duża rozbieżność?

 

Methylglyoxal (MGO) powstaje w trakcie dojrzewania i przechowywania miodu Manuka z dihydroxyacetonu (DHA) obecnego w nektarze z kwiatów Manuka. Oznacza to, że im dłużej miód dojrzewa i jest przechowywany, tym większa część związku DHA zostaje przekształcona w MGO.

 

Nowa Zelandia jest położonym najdalej od Polski państwem i leży niedaleko antypodów naszego kraju. Zatem od momentu badania miodu w manuka Health New Zealand, do dostarczenia miodów do naszego kraju mija adekwatna do odległości ilość czasu, która pozwala na wzrost poziomu MGO. Kupując nasz miód Manuka możesz mieć pewność, że zawiera znacznie więcej methylglyoxalu, niż zadeklarował producent.

 

MGO a UMF

 

 

Jak wygląda porównanie względem certyfikacji UMF?

mgo umf

Powyższy wykres przedstawia zawartość methylglyoxalu w słoiczkach miodu certyfikowanych za pomocą UMF. Dla lepszej czytelności, przedstawiamy go w poniższej tabelce.

UMF

Zawartość methylglyoxalu

(nie mniej niż)

7+

146 mg/kg

8+

182 mg/kg

12+

356 mg/kg

13+

406 mg/kg

16+

572 mg/kg

17+

633 mg/kg

19+

761 mg/kg

 

Podpierając się tą tabelką, możemy porównać rzeczywistą zawartość methylglyoxalu w słoiczku MGO™ do skali UMF. Ten sposób pozwoli nam ustalić jaką ocenę UMF miałby miód MHNZ oceniany na podstawie rzeczywistej zawartości methylglyoxalu.

 

Gwarantowana zawartość MGO™

Rzeczywista zawartość MGO™

UMF

179,7 mg/kg

~8+

381,8 mg/kg

~12,5+

608,1 mg/kg

~16,5+

770,5 mg/kg

~19+

 

Jeśli nie wiesz, który miód będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni, skorzystaj z podpowiedzi: https://www.miodymanuka.pl/abc-miodu-manuka

Miody Manuka MGO™ MHNZ są przebadane pod względem aż sześciu czynników określających jakość Miodu Manuka: methylglyoxal, pyłek kwiatowy Leptosperin, DHA, HMF, liczba diastazowa, badania mikrobiologiczne.

Wyjątkowy certyfikat

Każda partia miodu posiada oryginalny „Certyfikat Analizy”, w którym znajdują się wszystkie obligatoryjne badania jakości oraz dokładna zawartość MGO™. Certyfikat Analizy można pobrać na naszej stronie: www.miodymanuka.pl/sprawdz_certyfikat_mgo

MHNZ jest również członkiem stowarzyszenia UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), numer licencji 1074. UMFHA® również certyfikuje miody pod względem zawartości methylglyoxalu.

Czytaj więcej o methylglyoxalu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl