Darmowa dostawa od 50zł dla zamówień opłaconych z góry

Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 50 g (nawet 323,5 MGO™)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 29,00 zł 29.00
ilość szt.
Zyskujesz 145 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Według badań z 2022 roku Miód Manuka MGO™ 100+ Manuka Health posiada nawet do 323,5 mg methylglyoxalu na kg.

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Badania miodów manuka

Przeprowadzone w 2022 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 400 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z biegiem czasu.

 

Gwarantowana zawartość MGO™ Rzeczywista zawartość MGO™ w 2022 roku Rzeczywista zawartość MGO™ w 2020 roku Rzeczywista zawartość MGO™ w 2018 roku Średnia zawartość MGO™
550+ 954,1 mg/kg 678,2 mg/kg 770,5 mg/kg 800,9 mg/kg
400+ 777,8 mg/kg 538,5 mg/kg 608,1 mg/kg 641,5 mg/kg
250+ 504,9 mg/kg 426,1 mg/kg 381,8 mg/kg 437,6 mg/kg
100+ 323,5 mg/kg 205,7 mg/kg 179,7 mg/kg

236,3 mg/kg

 

 

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?

MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™(od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

Etykieta

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 100+ (nawet 323,5 mg MGO/kg)


Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 335 kcal 210 kJ / 50 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0,03 g 0 g
Methylglyoxal >10 mg >1,5 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajdują się ok 3 porcje.

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 100+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Masa netto: 50 g

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Więcej informacji o miodzie Manuka

Naukowo potwierdzone ilości MGO™

Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008

Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Produkt Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka 30-800+
Inne miody 0-10
Inne produkty żywnościowe 0-50

Więcej informacji o miodzie Manuka:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium