Certyfikacja MGO™

Miody Manuka różnią się pomiędzy sobą składem. Niezależni naukowcy podjęli próbę stworzenia rzetelnego systemu certyfikacji miodów Manuka, który informowałby o rzeczywistym składzie miodu, tym samym chronił konsumenta przed nadużyciami ze strony nieuczciwych producentów.

Firma Manuka Health New Zealand Ltd. (MHNZ), bazując na odkryciu prof. Henle, stworzyła pionierski system określenia jakości miodu Manuka wyrażanej w zawartości składnika - methylglyoxal (MGO). MHNZ jako pierwsza wprowadziła metodę oznaczania poszczególnych partii miodu z wykorzystaniem symbolu MGO™, tworząc tym samym nowe standardy. Oznaczenie to informuje konsumentów o koncentracji methylglyoxalu we wszystkich słoikach konkretnej partii miodów Manuka, w przeliczeniu na kilogram miodu. Przykładowo, symbol MGO™ 400+ oznacza, że zawartość methyloglyoxalu w tym miodzie Manuka wynosi co najmniej 400 mg/kg.

Symbol MGO™ - gwarancja jakości potwierdzona naukowo

Certyfikacja miodu Manuka skalą MGO™ spełnia wszystkie wymogi stawiane testom chemicznym przeznaczonym do oznaczania jakości żywności: została poddany do publicznej wiadomości, jest możliwa do wykonania w dowolnym, akredytowanym laboratorium zajmującym się badaniem żywności, to wiarygodna i powtarzalna metoda. Skala błędu wynosi zaledwie 2%, co daje gwarancję faktycznej, minimalnej zawartości methylglyoxalu w produktach oznaczonym symbolem MGO™.

Metoda oznaczania zawartości metyloglyoxalu jest uznanym przez rząd Nowej Zelandii mierzalnym sposobem określania jakości miodu Manuka. Mówią o tym rządowe wytyczne zawarte w dokumencie: Guidance dokument: Interim Labelling Guide for Mānuka Honey opublikowanym 31 lipca 2014 r. przez Ministry of Primary Industries (nowozelandzki odpowiednik ministerstwa rolnictwa).

Profesor Peter Molan z nowozelandzkiego Uniwersytetu w Waikato to główny badacz miodów Manuka w Nowej Zelandii. Znajomość jego ilościowej zawartości w miodzie gwarantuje oznaczenie etykiety symbolem MGO™. Jest twórcą wykorzystywanej wcześniej metody oznaczania jakości miodu.

ZAFAŁSZOWANIA ILOŚCI METHYLGLYOXALU

Na rynku mogą pojawiać się miody Manuka z deklarowaną zawartością MGO™ sięgającą nawet 2000 mg/kg. Należy zachować ostrożność wybierając tego typu produkty. Tak wysokie stężenie methylglyoxalu nie jest naturalnym zjawiskiem i najprawdopodobniej wynika z niedopuszczalnego przegrzania miodu w czasie jego pakowania i przechowywania przez producenta. Przegrzanie miodu prowadzi do utraty jego cennych właściwości i powstania dużych ilości związku tzw. HMF (5-hydroksymethylfurfuralu). Wysokie stężenie HMF może również świadczyć  o zafałszowaniu miodu, poprzez dodatek sacharozy lub syropów. Jest też charakterystycznym parametrem dla miodów sztucznych.

Z tego powodu do sprzedaży zostały wprowadzone miody Manuka, w których zawartość methyloglyoxalu oznaczana jest w momencie umieszczania produktu w opakowaniach jednostkowym i zawiera się w bezpiecznym przedziale od 30 do 550 mg/kg. Należy przy tym pamiętać, że wzrost zawartości methylglyoxalu w prawidłowo pozyskiwanym i przechowywanym miodzie Manuka jest procesem naturalnym i może wynosić nawet kilkadziesiąt procent więcej niż deklarowane na opakowaniu oznakowanie MGO. Potwierdzają to wyniki badań zawartości methylglyoxalu, a także innych ważnych parametrów jakościowych tj. liczba diastazowa i zawartość HMF w miodach Manuka MGO™ produkowanych przez MHNZ. W czerwcu i październiku 2014 roku, w niezależnym laboratorium w Niemczech zostały przeprowadzone badania zawartości methylglyoxalu dla miodów Manuka MHNZ, wyniki przedstawia poniższa tabela.

Wyniki badań Miodów Manuka MGO™ potwierdzające zgodność oznaczeń z deklarowaną na etykiecie zawartością methylglyoxalu.

Film o producencie Miodów Manuka MGO - Manuka Health New Zealand

Sklep internetowy Shoper.pl