Dlaczego Manuka MGO®

Dlaczego warto wybierać nowozelandzkie Miody Manuka MGO®

Jak powstaje miód manuka?

Oryginalny miód manuka, wytwarzany jest z nektaru kwiatów krzewu manuka (Leptospermum scoparium.) i powstaje na rdzennie czystych terenach Nowej Zelandii.
Krzew manuka można spotkać także w innych rejonach świata. Najczęściej jednak rosną tam również inne rośliny miododajne np. kanuka (Kunzea Ericoides), zielona herbata (Camellia sinensis), tantoon (Leptospermum polygalifolium) czy melaleuca, w związku z czym pozyskanie czystego miodu manuka jest bardzo trudne. Miody Manuka MGO® produkowane przez firmę Manuka Health New Zealand Ltd.® (MHNZ) są 100% miodem manuka w rozumieniu przepisów jakości handlowej, oryginalności produktu oraz zawartości pyłku z kwiatu manuka w mio

 

Co oznacza symbol MGO®.

Miód Manuka spośród innych miodów wyróżnia zawartość istotnych żywieniowo stężeń aktywnego składnika – methylglyoxalu (MGO®). Jego ilość w poszczególnych partiach definiuje certyfikacja MGO®. Metoda ta została opracowana przez prof. Thomasa Henle z Uniwersytetu w Dreźnie przy udziale firmy Manuka Health New Zealand®. Zyskała akceptację innych naukowców, w tym prof. Petera Molana – autora wcześniejszych metod autoryzacji jakości miodów manuka. Certyfikacja MGO® jako jedyna uzyskała również aprobatę NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) jako metoda mierzenia jakości miodu manuka.
Methylglyoxal wytrąca się w naturalny sposób w czasie leżakowania miodu. Przyjęto następującą nomenklaturę dla miodów manuka określającą zawartość methylglyoxalu w mg/kg miodu:

MGO® Zawartość Methylglyoxalu
30+ od 30 mg/kg
100+ od 100 mg/kg
250+ od 250 mg/kg
400+ od 400 mg/kg
550+ powyżej 550 mg /kg

Miód Manuka MGO® 550+ jest produktem o najwyższym wyjściowym stężeniu methylglyoxalu i zdeterminowanym przeznaczeniu, wskazującym jednocześnie na możliwość wytrącenia się większej ilości tej substancji aktywnej. Wyższe początkowe stężenia MGO nie gwarantują utrzymania jakości miodu manuka jako produktu spożywczego. Związane jest to z przegrzaniem produktu i utratą właściwości charakterystycznych dla miodu. Miody Manuka MGO® 250+ i 400+ są produktami najchętniej wybieranymi przez konsumentów.
Metoda badania miodu określana skrótem MGO® uchodzi za najbardziej wiarygodną dla klientów ocenę składu i właściwości miodu manuka.

 

Kotrola jakości w Manuka Health NZ i na terenie Polski.

Miód Manuka MGO® produkowany przez MHNZ posiada między innymi certyfikat RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) i GMP (Good Manufacturing Practice). Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej. Dodatkowo w Polsce Miód Manuka MGO® badany jest przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową. Wyniki badań każdorazowo potwierdziły pełną oryginalność Miodów Manuka MGO®).

 

 Propharma® - wyłączny dystrybutor Miodów Manuka MGO® w Polsce.

Firma Propharma® od 8 lat przedstawia polskim konsumentom artykuły naturalne, o udokumentowanych lub znanych właściwościach prozdrowotnych, niskim stopniu przetworzenia i ingerencji chemicznej. Miód Manuka MGO® jest jednym z jej flagowych produktów. Propharma® otrzymała od swoich klientów ponad 1000 pisemnych rekomendacji Miodu Manuka MGO®. Współpraca z ponad 700 sklepami w całym kraju pozwoliła dotrzeć do ponad 80 000 klientów indywidualnych. Propharma® jako prekursor i pierwszy promotor miodów manuka w Polsce otrzymała wiele wyróżnień potwierdzających wysoką jakość oferowanych usług i towarów (m.in.: Produkt Roku 2012 portalu dlazdrowia.pl, Wyróżnienie 2012 i 2014 portalu opineo.pl oraz wiele innych). Firma stale współpracuje z ekspertami ds. żywności i żywienia, dietetykami, farmaceutami, lekarzami, kadrą naukową SGGW w celu dostarczenia profesjonalnych i kompleksowych informacji na temat oferowanych produktów.

 

Manuka Health New Zealand® - lider eksportu miodów manuka na świecie.

Manuka Health New Zealand® jest firmą z ponad 40-letnim doświadczeniem w produkcji i certyfikacji miodów manuka. Jako pionier w zakresie badania zawartości methylglyoxalu po raz pierwszy wprowadziła do obrotu miody z określonym jego stężeniem. MHNZ jest właścicielem znaku towarowego MGO®. Posiada tereny porośnięte krzewami manuka na własny użytek, własne pasieki, systemy laboratoryjne i magazynowe. Firma stale rozwija się i kładzie nacisk na innowacyjne rozwiązania pozwalające na udoskonalanie posiadanych produktów i tworzenie nowych. Wysoka dbałość o jakość w Manuka Health New Zealand® to również rzetelność i precyzyjność w przekazywaniu informacji o produktach, dzięki czemu klienci na całym świecie mogą mieć pewność, co do ich pochodzenia i zawartości aktywnych składników, między innymi zawartości methylglyoxalu. Znakowanie produktów MHNZ zostało usystematyzowane i pozwala na jasne przypisanie produktu do określonych potrzeb konsumentów.

Więcej na temat firmy Manuka Health New Zealand: www.manukahealth.co.nz

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl