Informacja prasowa październik 2009 - Piękno i zdrowie z miodu Manuka

Informacja prasowa
Październik 2009 r.

Piękno i zdrowie z miodu Manuka

Globalizacja i przesyt kulturą nowości powoduje zwrot w kierunku tradycji. Trend ten można zaobserwować zarówno we wzornictwie i kuchni, jak i w zakresie pielęgnacji zdrowia i urody.

Miody Manuka są w 100% naturalnymi produktami o wyjątkowych właściwościach korzystnie wpływających na zdrowie i kondycję organizmu.

Methylglyoxal

Za właściwości miodów Manuka odpowiedzialny jest zidentyfikowany przez niemieckiego prof. Thomas’a Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej składnik występujący m.in. w miodach z Manuka – methylglyoxal, oznaczony symbolem MGO. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak jego natężenie waha się między 0 a 10 mg/kg.

Poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka, w tym również w produktach Manuka Health New Zealand Ltd, są nawet tysiąckrotnie wyższe. „Podczas badań przeprowadzonych na Politechnice Drezdeńskiej, analizie poddano 40 próbek miodów z całego świata różnego pochodzenia, w tym sześć rodzajów miodu z Manuka z Nowej Zelandii. Średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż z Manuka osiągał wartość 3.1 mg/kg, podczas gdy zagęszczenie tego składnika w sześciu miodach z Manuka wahało się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Na tej podstawie badacze doszli do wniosku, że właściwości typowe dla miodów manuka są bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu”.

Kolejnym dowodem potwierdzającym korzystne działanie miodów Manuka są badania prowadzone na Uniwersytecie Waikato. Dr Manley-Harris wraz z zespołem odkrył źródło właściwości miodu Manuka. Okazało się, że związek chemiczny - dihydroksyaceton (DHA), obecny w miodzie Manuka, wraz z dojrzewaniem miodu zmienia się w methylglyoxal” - dodaje Kerry Paul, Dyrektor Generalny Manuka Health New Zealand Ltd.
Im większe stężenie aktywnego składnika methylglyoxalu w miodach Manuka, tym miód jest większej jakości. Stężenie to oznaczane jest symbolem MGO, np. MGO 100 oznacza stężenie 100 mg methylglyoxalu na kilogram miodu.

Coraz bardziej popularne w Polsce

Korzyści płynące ze spożywania miodów Manuka potwierdzają liczni klienci, którzy zdecydowali się na ich zakup. Coraz częściej docierają do nas coraz pozytywne rekomendacje ze strony naszych klientów – stwierdza Maciej Olczyk, Prezes Propharma Sp. z o.o.

Miody z krzewu Manuka znajdują coraz więcej potwierdzeń ich dobroczynnego wpływu na organizm człowieka także w badaniach naukowych. Stąd też rosnące zainteresowanie produktami zawierającymi miód Manuka. „Wzrost zainteresowania samym krzewem Manuka i miodami Manuka obserwujemy na całym świecie. Przyczynia się do tego dobra opinia o miodach oraz wyniki badań naukowych potwierdzających fakt szczególnych właściwości tych miodów. Miody Manuka są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i krajach azjatyckich. Coraz więcej zwolenników zyskują także w Europie, zwłaszcza na Wyspach Brytyjskich, gdzie powstał nawet plan zakładania plantacji krzewu Manuka. W Polsce miód Manuka także stają się coraz bardziej popularne, co widać np. po tempie wzrostu sprzedaży, które wynosi nawet kilkaset procent rocznie. Cieszy nas to, że Manuka jest tak ceniona przez Polaków” - mówi Maciej Olczyk, Prezes Propharma Sp. z o.o.

Materiały z konferencji prasowej

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl