Jak powstaje miód

Miód to produkt pszczeli znany i ceniony od wieków. Jego wyjątkowe właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie. Jak powstaje ten drogocenny produkt? O tym, że wytwarzają go pszczoły wie każde dziecko. Szczegóły pozostają jednak dla większości nieznane. Złośliwi mówią, że miód to po prostu „pszczele odchody”. W rzeczywistości produkcja miodu jest dużo bardziej skomplikowana. Co ciekawe utrwaliło się wiele mitów na jej temat, często niezgodnych z prawdą.

 

Podstawą produkcji miodu jest nektar. Rośliny produkują nektar w specjalnych gruczołach zwanych nektarnikami. Wbrew powszechnej opinii, nektar jest zbierany nie tylko z kwiatów. Może znajdować się też u nasady przylistków i na liściach.

 

Pszczoły zbierają nektar i gromadzą go w swoim wolu miodowym. Następnie przenoszą nektar do ula. Jedna pszczoła przynosi w wolu miodowym jednorazowo 40-50 mg nektaru. To niezwykle dużo, zważywszy na fakt, że sama waży około 110 mg. W wolu miodowym pszczoły nektar zostaje częściowo rozrzedzony oraz wzbogacony o enzymy i kwasy organiczne pochodzące z organizmu owadów. W ulu nektar jest rozlewany do plastrów. Zadaniem pszczół jest utrzymanie wysokiej temperatury wewnątrz ula. Nieustannie poruszając skrzydłami pszczoły sprawiają, że z miodu odparowuje woda i jest usuwana wilgoć. Świeży nektar zawiera 24-97% wody, zaś nektar pobrany z wola miodowego powracających do ula pszczół 60-80%. Po 3-4 dniach w komórkach plastra, zawartość wody w miodzie wynosi nie więcej niż 18%.

 

Przekształcenie nektaru w miód polega nie tylko na odparowaniu wody, ale obejmuje szereg przemian biochemicznych. Niestety wiele z ich nadal pozostaje niewyjaśnionych. Wiemy, że pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego znajdujących się w przewodzie pokarmowym pszczoły sacharoza przekształca się w glukozę i fruktozę, których mieszaninę potocznie zwie się cukrem inwertowanym. Mało natomiast wiadomo o tworzeniu się dekstryn, które występują w miodach dojrzałych.

 

Proces produkcji miodu uważa się za zakończony, gdy miód osiągnie tzw. „dojrzałość”. Miód uważa się za dojrzały, gdy 75% komórek plastra jest po krytych woskiem. Wtedy miód zostaje wyjęty
z plastrów. Proces ten, określany nazwą miodobrania przeprowadza się najczęściej przez odsklepianie, a następnie odwirowanie miodu. Następnie miód jest oczyszczany i pakowany.

 

W przypadku miodów Manuka proces produkcji miodu nie kończy się jednak tak szybko. Manuka Health New Zeland Ltd dokladnie bada wszystkie partie powstającego miodu, tak aby poddać je szczegółowej ocenie. Sprawdzana jest zawartość methylglyoxalu, aby każdy miód mógł zostać oznaczony odpowiednim symbolem MGO™. Firma Manuka Health stale udoskonala też swoje badania i pomiary stężenia methylglyoxalu, tak by zapewnić najwyższą jakość wyrobu.



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl