Jak wybrać DOBRY sok z aloesu?


Aloes - jak wpływa na zdrowie?

Już starożytne cywilizacje znały i ceniły właściwości aloesu. Używano go miedzy innymi do leczenia ran, balsamowania zwłok oraz jako środek przeczyszczający. W kulturze arabskiej nazwa „aloes” oznaczała „kwaśną, świetlistą substancją”, z kolei Afryce mówiono o nim „lilia pustyni”. W starożytnym Egipcie wierzono, że miąższ korzystnie wpływa na zdrowie, urodę i zapewnia nieśmiertelność. Aloes zwyczajny (Aloe Vera) to najpopularniejszy gatunek aloesu pochodzący z terenów Afryki i Azji Mniejszej, uprawiany w celu pozyskania surowca będącego składnikiem wielu produktów leczniczych, kosmetycznych, spożywczych oraz suplementów diety. Swoje właściwości aloes zawdzięcza składnikom obecnym w miąższu pozyskiwanym z liści. Miąższ ten zawiera glikozydy antrachinonowe, mukopolisacharydy, substancje lipidowe, glikoproteiny, kwasy organiczne, enzymy, kwasy tłuszczowe, witaminę C, E, witaminy z grupy B, prowitaminę A, kwas foliowy, kwas salicylowy, bioflawonoidy, taniny i antyutleniacze, a także składniki mineralne: magnez, fosfor, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, chrom, selen. Badania wykazały, że najważniejszą substancją o działaniu prozdrowotnym w aloesie jest aloverosa.


Na co zwrócić uwagę przy wyborze soku z aloesu?

Na rynku można spotkać wiele rodzajów napojów aloesowych w różnych wariantach smakowych, które często mają niewiele wspólnego z aloesem, a jeżeli już został on użyty w produkcie to jako składnik dodatkowy, w niewielkich ilościach. Pod względem wartościowym żaden napój nie może równać się z sokiem z aloesu 100%. Najczęściej można go spotkać w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością, ale im jest tańszy, tym bardziej prawdopodobne, że dodano do niego konserwanty takie jak: sorbinian potasu czy benzoesan sodu.

Co trzeba wiedzieć, aby wybrać sok z aloesu najlepszej jakości, warty swojej ceny? Należy koniecznie przeczytać etykietę zwracając uwagę na zamieszczone informacje takie jak:

  • zawartość aloverosy w mg/100 ml – składnika aktywnego w aloesie, który odpowiada za jego jakość,
  • sposób obierania liści – ręczne obieranie, gwarantuje precyzyjne oddzielenie miąższu od zawierających toksyczną aloinę kolców,
  • proces produkcji soku – wysokiej jakości sok pozyskuje się jedynie poprzez bezpośrednie wyciśnięcie go z miąższu liścia Aloe Vera, a nie przez rekonstrukcję koncentratu.

Warto zwrócić również uwagę na rzetelność podawanych oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Powszechnie stosowaną przez producentów praktyką jest oddziaływanie na klienta poprzez przypisywanie produktom szeregu fikcyjnych oświadczeń, których użycie jest bezzasadne i co najistotniejsze niepoparte naukowo. Oświadczenia dotyczące soku z aloesu powinny być zgodne z prawem obowiązującym na terenie Unii Europejskiej, a ich aktualność na bieżąco monitorowana. Sok z aloesu pozytywnie działa na organizm człowieka, ponieważ przyczynia się do zwiększenia odporności i zachowania zdrowia układu odpornościowego, eliminuje objawy zmęczenia, chroni DNA, białka i lipidy przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu glukozy we krwi, oczyszcza i wspomaga detoksykację organizmu, a także może regulować pracę jelit.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl