Miód na przestrzeni wieków

Miód, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, znany był już w starożytności. Cenili go Egipcjanie i Grecy, wymieniano go w Biblii i staro afrykańskich legendach.

 

Pierwsze informacje na temat miodu i jego stosowania znaleziono na szczątkach glinianych tablic, pozostawionych przez Sumerów. W starożytnym Egipcie miód składano w ofierze bogom oraz używano go jako dodatku do potraw. Był on też wykorzystywany do obrzędów.  To właśnie nad Nilem odkryto też pierwsze ślady hodowli pszczół i zapiski na temat produkcji miodu. Egipcjanie wierzyli, że miód ma wyjątkowe właściwości – wpływa na urodę i zdrowie. Cenili również jego wyjątkowe walory smakowe. W Grecji miód uchodził za pokarm bogów. Przypisywano mu też właściwości lecznicze. Wielu znanych greckich autorów wymieniało złoty pokarm w swoich dziełach. Wspominał o nim Homer w Odysei i Iliadzie, Platon, Arystoteles i Hipokrates. Popularność miodu w Imperium Greckim przeniosła się do starożytnego Rzymu. Tam pszczelarstwo stało się jedną z najważniejszych gałęzi przemysłu.

Miód wielokrotnie wymieniano w Biblii. Nie bez powodu używano określenia „kraina miodem i mlekiem płynąca” jako synonimu krainy szczęścia i dobrobytu. Żydzi uznawali miód za źródło wiedzy i mądrości. Jego właściwości doceniano też w Azji, na Półwyspie Arabskim  i w pozostałych częściach Europy.

W średniowieczu i renesansie miód stosowano najczęściej jako środek słodzący i dodatek do potraw. Choć miód kojarzymy jako typowy produkt spożywczy, był on też wykorzystywany do produkcji kosmetyków oraz w medycynie naturalnej. Wszystkie te zastosowania miodu są wciąż aktualne. Dzięki rozwojowi transportu, na przestrzeni wieków zwiększała się natomiast dostępność różnych, często bardzo egzotycznych, gatunków miodów. W Polsce dostępny jest np. nowozelandzki miód Manuka, którego szczególne właściwości cenione są na całym świecie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl