Miód sposobem na zdrową dietę

Śniadanie to najważniejszy posiłek, w ciągu dnia. Powinno dostarczyć nam sił i energii na cały dzień, dlatego ważne jest aby było pełnowartościowe i pożywne. Z tego powodu, miód to doskonały składnik porannego posiłku. Zawiera dużo węglowodanów, które są źródłem energii, a także wodę i kwasy organiczne, które korzystnie  wpływają na nasz organizm.

 

Miód jest też źródłem wielu mikro i makroelementów, takich jak potas, żelazo czy wapń. Ze względu na swój niepowtarzalny i tak bardzo lubiany przez wielu smak miód jest nie tylko wartościowym składnikiem diety, ale też wyjątkowo apetycznym dodatkiem do potraw i napojów. O niewielu produktach, określanych mianem „zdrowych” można to powiedzieć. Miodem można smarować chleb lub słodzić herbatę, sprawdzi się też jako polewa do płatków owsianych. Takie śniadanie osłodzi nasz dzień już od samego rana.

 

Miód szczególnie poleca się jako środek słodzący dla dzieci, od pierwszego roku życia. Już latach ’30 ubiegłego wieku naukowcy amerykańscy dowiedli, że jest on lepiej tolerowany przez dzieci niż cukier, a ponadto pobudza układ trawienny i działa osłonowo. Miód nie obciąża tez żołądka i jest lekkostrawny, a więc nie powoduje wzdęć i biegunek.

 

Nie tylko dzieci powinny korzystać z dobroczynnych właściwości miodu. Również sportowcy, którzy zazwyczaj potrzebują specjalnej diety, docenia jego walory. Intensywne treningi powodują, że ich wydatki energetyczne utrzymują się na bardzo wysokim poziomie. Dlatego dieta sportowców musi być bogata w białko, które stanowi budulec tkanki mięśniowej, oraz w węglowodany, które są źródłem energii. Ponadto cukry zwiększają zapasy glikogenu w mięśniach, a co za tym idzie wzmacniają wytrzymałość organizmu. To wszystko sprawia, ze miód jest doskonałym składnikiem diety każdego sportowca. Zawierając duże ilości energetycznych cukrów, pozwoli podnieść sprawność organizmu, poprzez dostarczanie mu niezbędnej dawki kalorii i energii.

 

Miód, który jemy, powinien być wysokiej jakości. Warto zadbać o to, aby pochodził z obszarów czystych ekologicznie, a nie przemysłowych czy nawet rolniczych (aby nie spożywać wraz z miodem środków ochrony roślin). Kupując miód w sklepie raczej nie znajdziemy informacji o tym, gdzie stały ule z pszczołami, które ten miód wytworzyły. Dobrym rozwiązaniem jest zakup miodu od znajomego pszczelarza (o ile mu ufamy), który dobrze wie, skąd pochodzi sprzedawany przez niego produkt. Innym rozwiązaniem jest zakup miodu pochodzącego z Nowej Zelandii - kraju bardzo czystego ekologicznie. Najbardziej znany nowozelandzki miód to oczywiście Manuka, ale są również inne gatunki, np. bardzo smaczny miód Rewa Rewa czy miód z dzikich kwiatów (Wild Flower Honey).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl