Pionierzy miodów manuka z radością przyjmują zatwierdzoną metodę badania miodu

Pionierzy miodów manuka z radością przyjmują zatwierdzoną metodę badania miodu.

Światowi liderzy w produkcji miodów manuka, Manuka Health, z zadowoleniem przyjęli wiadomość, że najlepsze laboratoria w Singapurze, które są własnością państwowej firmy AsureQuality z Nowej Zelandii, będą prowadzić badania nad aktywnością methylglyoxalu w miodzie manuka.

Manuka Health stworzył złoty standard w branży miodów manuka w 2008 roku, twierdząc, że konsumenci na całym świecie zasłużyli na to, by mogli całkowicie uwierzyć w aktywny potencjał kupowanych przez nich produktów z miodu manuka.

Dyrektor generalny Kerry Paul z zadowoleniem obserwuje dalsze zmiany na lepsze, w kierunku standardu przyjętego na całym świecie. „Od dawna mówiliśmy, że skala oparta na methylglyoxyalu byłaby najlepszą normą, według której w przyszłości mogłyby być oceniane wszystkie miody manuka. W przeszłości wiele osób z branży starało się promować bardzo przestarzałe i zawodne testy. Mamy wiele do zrobienia, ale to jest dobry pierwszy krok”.

Firma Manuka Health współpracowała z kilkoma wiodącymi laboratoriami Hills i AsureQuality aby uzyskać spójność w testach methylglyoxalu. Potrzeba kilku laboratoriów, które będą w stanie zapewnić powtarzalne badania naukowe, kiedy stopniowo zwiększać się będzie naukowy materiał dowodowy uznający, że methylglyoxyal jest podstawowym czynnikiem wpływającym na niespotykane właściwości nowozelandzkiego miodu manuka.

Od czasu opublikowania pracy dr Henle z Uniwersytetu w Dreźnie w 2008 r., w której zidentyfikowano MGO jako dominujący składnik czynny miodu manuka, opublikowano 6 prac badawczych w międzynarodowych publikacjach wydawniczych.

Dr Lynne Chepulis, naukowiec i wykładowca w Waiariki Institute of Technology, która pracuje nad badaniami miodu od wielu lat, jest absolwentką instytutu badającego miód na Uniwersytecie Waikato i potwierdziła ustalenia z Drezna(1). „Rozpoznanie methylglyoxyalu jako związku odpowiedzialnego za stabilną, nieutleniającą szczególną aktywność miodu manuka przewróciło konwencjonalne myślenie do góry nogami” mówi Chepulis.

„Manuka Health toruje drogę do utworzenia światowego standardu identyfikacji prawdziwego miodu manuka z Nowej Zelandii. Konsumenci mają teraz gwarancję jakości i mogą w jasny sposób zrozumieć, jak skuteczne jest szczególne działanie ich miodu manuka”.

Mając wieloletnie doświadczenie w tego typu testach, firma Manuka Health ustanowiła IANZ – certyfikowany obiekt, będący pierwszym laboratorium w Nowej Zelandii, które przyjęło system, umożliwiający jednoznaczną, dokładną ocenę miodu w odniesieniu do methylglyoxalu. Oznaczenia miodów MGO™ Manuka Honey odnoszą się bezpośrednio do ilości methylglyoxalu na kilogram miodu.

Na przykład MGO™ 550+ Manuka Honey zawiera co najmniej gwarantowaną ilość 550 mg methylglyoxalu na kilogram miodu. Ten rodzaj rzetelnego, jasnego i uczciwego oznakowania staje się coraz ważniejszy w obliczu oczekiwania przez konsumentów efektów terapeutycznych, zwłaszcza w wyższych stężeniach. Inne metody badawcze nie są matematycznie liniowe, a ich wyniki różnią się tak bardzo (ok. 25%), że są praktycznie bezużyteczne dla kupującego. Testowanie w odniesieniu do methylglyoxylu ma tylko 2% margines błędu, co daje pewność na rynku konsumenckim.

Obecnie Manuka Health działa we współpracy z Politechniką w Dreźnie, aby obok obiektów takich jak np. Hill Laboratories i AsureQuality ustanowić akredytowane ośrodki w kraju i za granicą, badające miód w odniesieniu do methylglyoxylu. To umożliwi dostawcom miodów manuka dokładny pomiar skuteczności swoich produktów w celu zapewnienia, że wykazują one rzeczywiste korzyści zdrowotne, zarówno na rynku krajowym, jak i eksportowym.

To stanowi kontynuację prac wykonywanych przez Manuka Health w ramach strategicznego partnerstwa z wiodącymi instytutami akademickimi na całym świecie. Firma nadal intensywnie inwestuje w programy badawcze w celu zbadania klinicznego i medycznego zastosowania prawdziwych nowozelandzkich miodów manuka.

Kerry Paul cieszy się, że nastąpił zwrot ku branżowym standardom, które czerpią z nauki i skupiają się na potrzebach konsumenta. „To już naprawdę najwyższy czas. Ta technologia istnieje już od dłuższego czasu. Wiemy… już ją stosowaliśmy! A kiedy technologia ponownie się udoskonali, gwarantujemy, że będziemy pierwszymi, którzy przyłożą rękę do tego, co jest najlepsze dla przemysłu”.


(1)    Waikato University Honey Research Unit (Adams, C.J. i in., Carbohydrate Research (2009), 26 maja; 344 (8): 1050-3)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl