System Kontroli Jakości w Manuka Health New Zeland Ltd

System Kontroli Jakości w Manuka Health New Zeland Ltd

Produkowane przez Manuka Health New Zealand miody Manuka MGO™ są uznawane za najlepsze miody Manuka dostępne na rynku. Jest to efektem dbałości firmy o zachowanie najwyższej jakości produktów i procesu produkcji.

Przetwarzanie

Miód Manuka MGO™ jest zaliczany do miodów surowych, czyli takich, które zachowują naturalne składniki będące źródłem ich właściwości. Wynika to z faktu, że Manuka Health pieczołowicie dba o to, aby poziom bioaktywnych składników zawartych w miodzie był identyczny z ich zawartością tuż po wyjęciu miodu z ula. Jest to możliwe dzięki kontroli temperatury przetwarzania. Nie przekracza ona 37-40 st. C, czyli temperatury jaka panuje w ulu.

Badania

Laboratorium badawcze Manuka Health

Wszystkie partie miodów Manuka są poddawane badaniom w wewnętrznym laboratorium firmy, w celu oceny zawartości methylglyoxalu (MGO®) oraz HMF. W laboratoriach zewnętrznych sprawdzana jest natomiast diastaza, kolor oraz mikrobiologia miodu.
Dopuszczenie do sprzedaży danej partii miodu jest możliwe tylko wtedy, gdy spełnia ona wszystkie rygorystyczne standardy wymagane przez laboratoria.
Badanie zawartości i stężenia methylglyoxalu w miodzie Manuka uchodzi obecnie za najbardziej wiarygodną metodę pomiaru aktywności miodu, która nie ma związku z nadtlenkiem wodoru. Metoda ta została opracowana przez prof. Thomasa Henle, niemieckiego naukowca. Jest ona używana od 2006 roku i zastąpiła metodę UMF.


"Opierając się na przeprowadzonych badaniach uważamy, że wyłącznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za unikatowe właściwości miodu Manuka. Mogą występować także efekty synergistyczne, dzięki innym składnikom, takim jak polifenole, ale bez methylglyoxalu miód Manuka nie miałby swych unikatowych właściwości."
– Prof. Thomas Henle.

Poniżej zamieszczamy wyniki badań Miodów Manuka MGO®, jakie wykonaliśœmy w czerwcu 2014, w celu potwierdzenia ich jakośœci handlowej.

Według badań zawartośœć methylogloxalu (MGO), czyli substancji, której stężenie okreœśla unikatowe właœściwoœści Miodu Manuka w każdym z badanych miodów jest znacznie wyższa niż gwarantowana na etykiecie.


Nazwa badanego miodu Faktyczna zawartoœć MGO
(methylglyoxalu)
Miód Manuka MGO 550+ 750 MGO mg/kg
Miód Manuka MGO 400+ 620 MGO mg/kg
Miód Manuka MGO 250+ 480 MGO mg/kg


Badania na zawartość methylglyoxalu wykonane w Quality Services International GmbH w Niemczech

Zaopatrzenie

Gwarancją najwyższej jakości miodów, oferowanych przez Manuka Helth New Zealand, oprócz opisanych wyżej badań, są też starannie wyselekcjonowane źródła zaopatrzenia. Manuka Health korzysta z własnych pasiek i zatrudnia pszczelarzy z bogatym doświadczeniem. Partie miodu, które firma dokupuje, również pochodzą od doświadczonych pszczelarzy indywidualnych. Miód, który dostarczają, poddawany jest rygorystycznym badaniom, w celu potwierdzenia jego jakości zgodnej ze standardami Mnauka Health.

Certyfikacja:

Miód Manuka MGO™ produkowany pod ścisłą kontrolą, a Manuka Health New Zeland Ltd posiada certyfikat RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing Practice).

Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy Manuka Health funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej.

Dodatkowo w Polsce Miód Manuka MGO™ badany jest przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły pełną oryginalność Miodów Manuka MGO™).

Laboratorium badawcze Manuka Health

Wyniki badań zleconych przez Państwową Inspekcję Handlową w Polsce - badane partie miodów MGO 30+

Kontrola Importu przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Polsce

Sklep internetowy Shoper.pl