Zdrowie na talerzu czyli przepisy z Miodem Manuka

Miód Manuka znany jest przede wszystkim ze względu na swoje szczególne właściwości. Ceni się go na całym świecie ponieważ pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Miód ten sprawdzi się także w kuchni, jako składnik wielu dań. Dania i słodkości z miodem Manuka to zdrowa uczta dla podniebienia. Poniżej kilka prostych przepisów,  do wykonania których przyda się miód Manuka.


Pierniczek Miodowy


2 szklanki mąki, 100 g cukru, 1 białko, 150 g miodu, poncz grzany, cynamon, goździki, soda oczyszczona.
Wszystkie składniki należy wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Masę należy włożyć do blachy i piec przez 15-20 minut. Ciasto, przed pieczeniem, można posypać orzechami.


Całuski.


35 gad maki, 20 dag miodu, 1 łyżka cynamonu, 2 goździki, 2 jajka.
Wymieszać 35 dag mąki z 20 dag miodu. Dodać łyżeczkę cynamony i dwa utłuczone przesiane goździki oraz dwa ubite na sztywno jajka. Zagnieść ciasto, rozwałkować je, powycinać z ciasta kółeczka i ułożyć na blasze. Piec dwie godziny w średnio gorącym piecu. Po wystudzeniu pokryć dowolnym lukrem.
Marchew z miodem i morelami.
6 marchewek, 2 łyżki masła, bulion z kurczaka, morele, 2 łyżki miodu, łyżka octu winnego, cynamon.
Do rondelka dać 6 pokrojonych w talarki marchwi, dodać dwie łyżki masła, poddusić na średnim ogniu przez kilka minut.
Dodać ½ szklanki bulionu z kurczaka, 3łyżki drobno rozdrobnionych suszonych moreli, 2 łyżeczki miodu, łyżeczkę octu winnego, ¼ łyżeczki cynamonu.
Dusić kilka minut do uzyskania miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.   

Śliwki suszone z ryżem

20 g śliwek suszonych, 150 g wody, 25 g miodu, 15 g ryżu, 10 g cukru.
Śliwki dokładnie wymyć, zalać wodą i pozostawić na godzinę. W wodzie ze śliwek ugotować cukier, miód i kwasek cytrynowy. Ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż odcedzić, wyjąć z garnka i zalać chłodnym kompotem.

Racuszki z kaszy mannej

25 g miodu, 5 g masła, 100 g wody.
Produkty włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę manną, przykryć garnek i pozostawić na małym ogniu na 5 minut. Następnie dodać połowę jajka, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Niewielkie racuszki smażyć na patelni. Podawać z konfiturami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl