Ziołomiody – czym różnią się od zwykłych miodów?

Ziołomiody to pojęcie którym określamy grupę produktów wytwarzanych przez pszczoły. Choć z pozoru przypominają one zwykłe miody, różnią się od nich sposobem produkcji. Ziołomiody wytwarzane są przez pszczoły karmione specjalnymi mieszankami ziół. W przypadku tradycyjnych miodów, warunkiem koniecznym jest to, aby pszczoły odżywiały się pożytkami występującymi naturalnie w przyrodzie, takimi jak nektar czy spadź. Mieszanki, którymi karmione są pszczoły produkujące ziołomiody, są sztucznie wytwarzane przez człowieka.

 

Najczęściej do ich produkcji wykorzystuje się te rośliny, które nie produkują nektaru i na których nie występuje spadź. Z tego powodu, rośliny te nie mają szans być w naturalnym środowisku wykorzystywane do produkcji miodu przez pszczoły. Pszczelarze tworzą więc specjalne syropy, które łącza rośliny zielarskie z cukrem. Taka mieszanka, po spożyciu przez pszczoły zostaje przez nie zakonserwowana, a sacharoza z syropu zostaje rozłożona na cukry proste za pomocą dodawanych przez pszczoły enzymów. W ten sposób pszczoły przerabiają syrop, aby był dla nich pokarmem i zapasem na zimę, ponieważ same nie trawią cukrów złożonych.


Ze względu na specyficzny sposób wytwarzania, skład ziołomiodów jest bogatszy od składu miodów nektarowych i spadziowych. Zawierają on czynne substancje pochodzące z ziół, a także witaminy oraz mikro i makro elementy. Właściwości poszczególnych ziołomiodów zależą jednak od tego, jaki rodzaj rośliny był wykorzystany do wytworzenia mieszanki podawanej pszczołom. Na przykład ziołomiody aloesowe wzmacnia system odpornościowy i pokarmowy, a ziołomiód głogowy pobudza i wzmacnia prace serca.


Amatorzy ziołomiodów doceniają też fakt, ze są one łatwe w użyciu. W przeciwieństwie do innych forma spożywania ziół, które wymagają zaparzenia lub macerowania, ziołomiody można jeść bezpośrednio łyżeczka lub dodając łyżeczkę ziołomiodu do ½ szklanki wody.

Podobne do ziołomiodów są miody wzbogacane. Choć powstają z nektaru lub spadzi, a więc są wytwarzane w sposób zupełnie naturalny, nie są jednak czystymi miodami. Dodawane są do nich ekstrakty ziół i inne składników roślinnych, które wpływają na smak lub właściwości miodu. Przykładem takich miodów może być miód Mauka z mleczkiem pszczelim lub miód Manuka z żelem ACTIValoe®, który w 250 g słoiku zawiera taką ilość aktywnych substancji pochodzących z aloesu, co jeden litr soku z tej rośliny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl