Aktualne wyniki badań miodów manuka MGO (IX 2015)

Drodzy Klienci,

informujemy, że jakość naszych miodów manuka MGO™ jest zgodna z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu z 3 października 2003r.

Poniżej publikujemy aktualne wyniki badań (09.2015r.), przeprowadzonych w niezależnym Laboratorium Badań Jakości Produktów Pszczelich w Puławach dla:

  • miodu manuka MGO™550+ 250g
  • miodu manuka MGO™400+ 250g
  • miodu manuka MGO™400+ 500g

Zweryfikowano zawartość HMF*, liczbę diastazową** i zawartość pyłku.

Wyniki wskazują na wysoką jakość zbadanych miodów. Wykazano jednorodność miodu pod względem zawartości pyłku pochodzącego z krzewu manuka (Leptospermum scoparium), wysoką aktywność enzymatyczną miodów oraz wykluczono ich przegrzanie.

*5-hydroksymethylfurfural (HMF) jest substancją powstającą w miodzie na skutek rozkładu glukozy pod wpływem podwyższonej temperatury. W świeżym miodzie HMF nie występuje wcale lub jest go nieistotnie mało. Powodem nienaturalnie podwyższonej zawartości HMF w miodzie jest jego przegrzanie i zbyt długie przechowywanie. Dodatkowo, zafałszowanie miodu syropem skrobiowym powoduje znaczne przekroczenie normy na zawartość HMF. 5-hydroksymethylfurfural jest substancją toksyczną dla zwierząt i ludzi.

** Liczba diastazowa odzwierciedla aktywność enzymatyczną miodu, tzn. określa zawartość aktywnych enzymów pochodzących głównie z organizmów pszczół (amylazy i innych). W świeżym miodzie liczba diastazowa może osiągać bardzo duże wartości. Z upływem czasu zawartość enzymów w miodzie maleje. Zbyt niska liczba diastazowa może także świadczyć o zastosowaniu w czasie przetwarzania niszczącej aktywność enzymów, zbyt wysokiej temperatury.

Badania

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl