Badania jakości Miodów Manuka

Miód manuka to nowozelandzki skarb, który zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie, w tym również w Polsce. Wysoka zawartość methylglyoxalu – składnika występującego w tak znacznych ilościach tylko w autentycznych miodach manuka, wyróżnia go na tle innych miodów. Niestety na rynku pojawiają się produkty nazwane miodem manuka, nie będące pełnowartościowym produktem.  

Na rynku zostało opublikowane badanie weryfikujące jakość handlową miodów manuka w zależności od ilości methylygloxalu, które określa obszary bezpiecznego zakupu produktu gwarantujące parametry związane z miodem. Badanie to przedstawia bezpieczne zakresy MGO dla których takie ważne parametry jakościowe dla miodów jak HMF (mówiący o przegrzaniu lub zafałszowaniu miodu) lub liczba diastazowa (mówiąca o aktywności enzymatycznej) zachowują swoją normę. Badanie zostało wykonane w Polsce w latach 2014-2015 przez panią prof. Detę Łuczycką.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną wersją wpisu w serwisie www.SwiatManuka.pl

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl