Darmowa dostawa od 50zł dla zamówień opłaconych z góry

Miód Manuka MGO™ 100+ Nektarowy 1 kg (nawet 323,5 MGO™)

miod-manuka-mgo100-1kg.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 212,80 zł

Cena regularna: 327,00 zł

212.80
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 212,80 zł
ilość szt.
Zyskujesz 1 060 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Według badań z 2022 roku Miód Manuka MGO™ 100+ Manuka Health posiada nawet do 323,5 mg methylglyoxalu na kg.

Jeśli jesteś fanem miodu manuka, uwielbiasz jego smak, a zawartość Twojego słoiczka znika w zastraszającym tempie to wybór idealny dla Ciebie. Duże, ekonomiczne opakowanie Miodu Manuka MGO™ 100+ to aż 1 kg oryginalnego, certyfikowanego miodu manuka. Miód Manuka 100+ to doskonały pomysł na początek dnia dla całej rodziny. Idealnie komponuje się z menu śniadaniowym: owsianką, musli, jogurtem czy jako słodki dodatek do napojów.

Wybierając duże opakowanie ograniczasz produkcję odpadów: jedno opakowanie zawiera tyle miodu manuka co 2 słoiczki 500g lub aż 4 słoiczki 250g! Dodatkowo kurier przyjeżdża do Ciebie tylko raz ograniczając tym samym ślad węglowy. To rozsądny wybór jeśli Miód Manuka MGO™ 100+ skradł Twoje podniebienie, lub jeśli po prostu chcesz mieć miód manuka pod ręką na dłużej.

Miód manuka na śniadanie.

Wysoka zawartość MGO™

Badania dotyczące stężeń methylglyoxalu w Miodzie Manuka MGO™ marki Manuka Health potwierdziły, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach manuka może być wyższa, niż ta deklarowana przez producenta. Jest to naturalne zjawisko wynikające z procesu dojrzewania miodu wraz z biegiem czasu.

 

Gwarantowana zawartość MGO™ Rzeczywista zawartość MGO™ w 2022 roku Rzeczywista zawartość MGO™ w 2020 roku Rzeczywista zawartość MGO™ w 2018 roku Średnia zawartość MGO™
550+ 954,1 mg/kg 678,2 mg/kg 770,5 mg/kg 800,9 mg/kg
400+ 777,8 mg/kg 538,5 mg/kg 608,1 mg/kg 641,5 mg/kg
250+ 504,9 mg/kg 426,1 mg/kg 381,8 mg/kg 437,6 mg/kg
100+ 323,5 mg/kg 205,7 mg/kg 179,7 mg/kg

236,3 mg/kg

 

Przeczytaj więcej o badaniach methylglyoxalu

Jak powstaje MGO™?

MGO™ czyli methylglyoxal powstaje podczas dojrzewania i przechowywania miodu manuka w zakładach produkcyjnych w Nowej Zelandii. Dihydroxyaceton (DHA) występujący naturalnie w nektarze kwiatów krzewu manuka przekształca się wtedy w MGO. Im dłużej miód dojrzewa i jest przechowywany, tym większa część związku DHA zostaje przekształcona w MGO. Nowa Zelandia jest państwem położonym daleko od Polski, dlatego od momentu badania miodu w manuka Health New Zealand do dostarczenia miodów do naszego kraju mija adekwatna do odległości ilość czasu, która pozwala na wzrost poziomu MGO. Kupując Miód Manuka MGO™ możesz mieć pewność, że zawiera znacznie więcej methylglyoxalu, niż zadeklarował producent, a to właśnie methylglyoxal czyni miód manuka wyjątkowym. 

Kwiaty krzewu manuka - miód manuka.

Na rynku mogą pojawiać się miody manuka z deklarowaną zawartością MGO™ sięgającą nawet 2000 mg/kg. Należy zachować ostrożność wybierając tego typu produkty. Tak wysokie stężenie methylglyoxalu nie jest naturalnym zjawiskiem i może wynikać z niedopuszczalnego przegrzania miodu w czasie jego pakowania i przechowywania. Przegrzanie miodu prowadzi do utraty jego cennych właściwości i powstania dużych ilości związku 5-hydroksymethylfurfuralu (tzw. HMF). Wysokie stężenie HMF może również świadczyć o zafałszowaniu miodu, poprzez dodatek sacharozy lub syropów. Jest to charakterystyczny parametr dla miodów sztucznych.

Z tego powodu do sprzedaży zostały wprowadzone miody manuka, w których zawartość methyloglyoxalu oznaczana jest w momencie umieszczania produktu w opakowaniach jednostkowym w Nowej Zelandii i zawiera się w bezpiecznym przedziale od 30 do 550 mg/kg. Należy przy tym pamiętać, że wzrost zawartości methylglyoxalu w prawidłowo pozyskiwanym i przechowywanym miodzie manuka jest procesem w pełni naturalnym. Czystość Miodów Manuka MGO™ potwierdzają wyniki badań zawartości methylglyoxalu, a także innych ważnych parametrów jakościowych m.in. liczby diastazowej czy zawartość HMF.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów manuka w Nowej Zelandii i na świecie (www.manukahealth.co.nz).

Miód Manuka MGO100+ w nowym opakowaniu.

Miód Nektarowy Manuka MGO™ 100+ (nawet 323,5 mg MGO/kg)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach manuka).

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ/ 335 kcal 210 kJ/ 50 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
- w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0,03 g 0 g
Methylglyoxal >10 mg >1,5 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 67 porcji.

Masa netto: 1 kg
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium