ZAFAŁSZOWANIA ILOŚCI METHYLGLYOXALU

Na rynku mogą pojawiać się miody Manuka z deklarowaną zawartością MGO™ sięgającą nawet 2000 mg/kg. Należy zachować ostrożność wybierając tego typu produkty. Tak wysokie stężenie methylglyoxalu nie jest naturalnym zjawiskiem i najprawdopodobniej wynika z niedopuszczalnego przegrzania miodu w czasie jego pakowania i przechowywania przez producenta. Przegrzanie miodu prowadzi do utraty jego cennych właściwości i powstania dużych ilości związku 5-hydroksymethylfurfuralu (tzw. HMF). Wysokie stężenie HMF może również świadczyć o zafałszowaniu miodu, poprzez dodatek sacharozy lub syropów. Jest też charakterystycznym parametrem dla miodów sztucznych.

Z tego powodu do sprzedaży zostały wprowadzone miody Manuka, w których zawartość methyloglyoxalu oznaczana jest w momencie umieszczania produktu w opakowaniach jednostkowym i zawiera się w bezpiecznym przedziale od 30 do 550 mg/kg. Należy przy tym pamiętać, że wzrost zawartości methylglyoxalu w prawidłowo pozyskiwanym i przechowywanym miodzie Manuka jest procesem naturalnym i może wynosić nawet kilkadziesiąt procent więcej niż deklarowane na opakowaniu oznakowanie MGO™. Potwierdzają to wyniki badań zawartości methylglyoxalu, a także innych ważnych parametrów jakościowych tj. liczba diastazowa i zawartość HMF w Miodach Manuka MGO™ produkowanych przez MHNZ. W czerwcu i październiku 2014 roku, w niezależnym laboratorium w Niemczech zostały przeprowadzone badania zawartości methylglyoxalu dla Miodów Manuka MHNZ, wyniki przedstawia poniższa tabela.

Wyniki badań Miodów Manuka MGO™ potwierdzające zgodność oznaczeń z deklarowaną na etykiecie zawartością methylglyoxalu.
Zawartość MGO w Miodzie Manuka

Dowiedz się więcej o naszym Miodzie Manuka MGO™

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl